Северна Македония вече се ангажира да промени конституцията си и

...
Северна Македония вече се ангажира да промени конституцията си и
Коментари Харесай

Жозеп Борел напомни на Македония, че е длъжна да включи българите в конституцията си

Северна Македония към този момент се ангажира да промени конституцията си и да включи и българите в нея. Това подсети на управляващите в западната ни съседка висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел.
Борел през днешния ден е в Скопие, с цел да взе участие в съвещанието на Съвета за стабилизиране и асоцииране сред Северна Македония и Европейски Съюз.
Да се върви напред значи да се извършат промени, които вкарват европейски стандарти и които носят съответни политически и стопански изгоди за хората. Да се върви напред значи да се подобрят връзките със съседите ви, тук се включва и основаването на условия за приемане на измененията в конституцията. Тази година е основна, след контракта от юли това е най-хубавото предложение, което може да получите и не е реалистично да очаквате, че още веднъж ще имате опция да се договаряте. Сега е време всички политически партии откровено да работят, с цел да продължите по този път, сподели Борел.
Ако погледнете Хърватия, най-новата членка на Европейски Съюз, там живеят минимум 22 общности. Вашата страна към този момент е отличен образец за мултиетническо общество. Промяната в конституцията на Северна Македония единствено ще укрепи главните права на жителите, означи заместник-председателят на Европейската комисия.
С цялостен ангажимент към програмата за промени и динамизиране на преговорния развой, държавното управление си сложи амбициозна цел – Северна Македония да бъде изцяло подготвена да поеме отговорностите за участие в Европейския съюз до края на 2030 година, тъй че да може да стане членка на Европейски Съюз до началото на идващия бюджетен интервал на Европейския съюз, сподели от своя страна македонският министър председател Димитър Ковачевски, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР