Северна Македония трябва да върви бързо към ЕС, в противен

...
Северна Македония трябва да върви бързо към ЕС, в противен
Коментари Харесай

Османи: Вписването на българите в конституцията премахва аргумента, че в РСМ има дискриминация

Северна Македония би трябвало да върви бързо към Европейски Съюз, в противоположен случай ще остане в интернационална изолираност, както беше в интервала 2006-2017 година, сподели в изявление за телевизия Сител министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. 

 

Промените в конституцията на страната, с които българите би трябвало да бъдат вписани в главния закон, както е записано в преговорната рамка, с цел да стартират договаряния по главните глави за присъединение към Европейски Съюз, би трябвало да се случат, отговори Османи на въпрос дали ще бъде обезпечено нужното болшинство от 80 депутати в Народното събрание на страната. 

 

„ Не желая да злоупотребявам, само че се колебая, че има някаква " договорка " сред нашите и техните (българските) радикали, с цел да се хранят взаимно. За българите цялата акция - в Европейски Съюз, в Съвета на Европа, посредством интернационалните органи - е, че в Северна Македония има всеобща държавна дискриминация против тях. Те се базират на първо място на изявленията на нашата съпротива, на техните възгледи “, сподели Османи.

 

Според него вписването на българите в Конституцията отстранява аргумента, че има дискриминационно отношение „ към която и да е общественост в страната ”. 

 

„ И по какъв начин това ще ни заплаши, в случай че представяме българите като малцинство, което е радикално друго от македонското болшинство в страната. Не е ли това нашата позиция от самото начало? ", съобщи Османи.

 

Според него изказванията на опозицията, че могат да бъдат получени по-добри условия посредством предоговаряне на преговорната рамка, не се основават на действителни благоприятни условия. 

 

„ Смятам, че жителите са обект на тези операции от политическите партии в тяхната партийна функционалност. Чакам деня, в който ще бъдат оповестени измененията, с цел да видят жителите защо става въпрос, че в изречението, където се загатва македонският народ, част от албанския, сръбския, ромския, турския, влашкия народ, ще се упоменат и хървати, българи, черногорци. И там свършва всичко, това са всички конституционни ремонти. Когато жителите видят това, ще се разгневят на тези, които са лъгали от самото начало ", сподели Османи. 

 

Според него в случай че Северна Македония не направи измененията в конституцията си след края на скрининга, през ноември, Албания ще продължи с договарянията и двете страни, които до в този момент вървяха в пакет ще се разделят, което би означавало изолираност за Северна Македония. За Западните Балкани е основана „ бърза писта ” за договаряния с Европейски Съюз, поради шанса, който Украйна получи със статута си на страна кандидат-член на Европейски Съюз „ и вероятността да получи опция за договаряния, което е значим геополитически въпрос ”.

 

„ Европейският съюз не може да даде късмет на Украйна, без да даде късмет на Западните Балкани. Ще бъде основана „ бърза писта ” и поради разговора Сърбия-Косово. Възможно е ние да не влезем в нея, да влезем в интернационална изолираност както през 2006-2017 година Ако няма европейска вероятност, тази страна диша тежко. Европейската концепция ни дава мощ, тя ни дава гориво за промени, тя е заварка за междуетническите връзки, тя е О2 за страната. Без този развой се опасявам, че ще стартираме да се задъхваме като страна в изолираност ", добави Османи.

 

По мотив отхвърли за влизане в Северна Македония на евродепутата Андрей Ковачев Османи сподели, че в никакъв случай не се е чувствал по-добре от момента, в който в София е споделил, че в страната няма да бъдат допускани хора, които предизвикат и основават напрежение, и това е било в съгласие с премиера Димитър Ковачевски. 

 

„ Случаят с Андрей Ковачев не е този, само че по преценка на полицията, в групата имаше хора, които можеха да основат безпокойствие у жителите, а за нас е значимо у жителите да не се основава безпокойствие. Това не значи, че има черен лист, както счита Ковачев, само че ще се преценя в съответния миг. Ако имаме индикации, в случай че виждаме, че някой идва с желанието да предизвика, да прави изказвания, мисля, че имаме право да запазим мира в домовете на нашите жители ”, сподели Османи.  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР