Северна Македония трябва да направи решителна крачка напред, е съобщението,

...
Северна Македония трябва да направи решителна крачка напред, е съобщението,
Коментари Харесай

Фон дер Лайен от Скопие: Северна Македония трябва да направи решителна крачка напред

Северна Македония би трябвало да направи решителна крачка напред, е известието, което ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати през днешния ден посредством " Туитър " след идването си в Скопие. Тя беше посрещната на летището в Скопие от министъра на външните работи на РСМ Буяр Османи, след което двамата организираха къса среща. Според програмата тя би трябвало да се срещне с президента на страната Стево Пендаровски, премиера Димитър Ковачевски и ръководителя на Народното събрание Талат Джафери, след което ще направи изявление пред депутатите , осведоми скопското електронно издание " 360 степени ".

" Радвам се, че през днешния ден съм в Скопие. Северна Македония е същински и благонадежден сътрудник. Хората от РСМ демонстрираха своята обвързаност към европейските полезности. Те заслужават да видят по какъв начин страната им напредва към участие. Сега зависи от РСМ да направи решителната крачка напред, " написа в Туитър Фон дер Лайен.

Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи се срещна с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в самото начало на визитата си в Скопие, съобщи " Макфакс "

" Това посещаване идва в точния миг, в самия завършек на необятния развой на съвещания по предлагането на френското председателство и ние считаме Вашето послание към Парламента през днешния ден за забележителен принос към този развой и поддръжка за продължаването на нашата европейска интеграция ", сподели Османи, като напомни, че за повторно в македонската история ръководител на Европейската комисия ще се обърне към Народното събрание.

Първият път това направи Романо Проди, в самото начало на евроинтеграцията на страната, във връзка подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, а в този момент Фон дер Лайен в самото начало на договарянията, като финален стадий преди пълноправното участие в съюз, припомнят от кабинета на Османи.

Като изрази признателност за визитата, Османи акцентира, че Европейската комисия постоянно е била потвърден сътрудник по пътя на европейската интеграция на страната, като прецизно и обективно проучва обстановката и постигнатия прогрес, отразен в отчетите за напредъка на страната. Тази поддръжка ще продължи с формалното разкриване на договарянията за присъединение, съобщи Османи.

Междувремнно в Скопие към този момент 10 дни опозицията против така наречен френско предложение, като съгласно протестиращите то заплашва национаната еднаквост на Северна Македония и ще докара до " българизация " на страната.

Протестите се организират всеки ден от 19 часа, като се изключи петък , когато недоволството беше изразено посредством блокади в Скопие и на основните пътища Щип - Велес, Струмица - Радовиш и Плетвар - Прилеп.

За през днешния ден митинг е плануван пред постройката на Народното събрание от 12 часа локално време (13 часа българско време). Там протестиращите са разпънали палатков лагер, а полицията е отделила изцяло региона.
 Министерство на външните работи изпрати нота на РСМ поради антибългарски лозунги на митингите в Скопие
Министерство на външните работи изпрати нота на РСМ поради антибългарски лозунги на митингите в Скопие

Нотата е в отговор и на популяризирания антиевропейски разказ против одобряването на добросъседски връзки сред двете страни

Преди два дни Централният съвет на ръководещия Социалдемократически съюз в Северна Македония за започване на договаряния на страната за участие в Европейския съюз, заяви БГНЕС.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР