Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които самият

...
Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които самият
Коментари Харесай

Джамбазки: РСМ е добре дошла в ЕС, когато изпълни критериите за човешките права

" Северна Македония би трябвало да извърши минимум базовите критерии, които самият Европейски съюз залага за опазване на човешките права в страната. Когато тези критерии бъдат изпълнени и когато бъдат обезпечени правата и ползите на тези македонски жители, които имат българско съзнание, когато бъде прекъсната злоупотребата и кражбата с българска история, Република Северна Македония е добре пристигнала да стартира договаряния за участие в Европейския съюз ". Това съобщи българският представител в Европейския парламент и член на Партията на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки по време на четвъртата конференция " Западни Балкани ".

По думите му не са правилни изказванията, че българската позиция за Западните Балкани е неразбираема.

" Позицията на България по повод разширението на Европейския съюз е била и ще остане следната - разширение на Европейския съюз посредством Западните Балкани би трябвало да има и всяка една от страните е добре пристигнала. Ние с удоволствие бихме приветствали и Република Албания, наша братска, другарска страна. Бихме приветствали и Република Косово. Това са две проевропейски и прозападни страни и няма подозрение, че те имат място в Европейски Съюз. По същия метод стои въпросът и с Черна гора ", сподели Джамбазки.

От своя страна еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи разяснява, че вниманието и политическият ангажимент от страна на Европейската комисия към Западните Балкани отразяват смисъла на района.

" Първият ни приоритет е да продължим напред с програмата за разширение. Европейската комисия поддържа своите рекомендации за приемане на преговорните рамки с Албания и Северна Македония и осъществяване на първата междуправителствена конференция още тази година. Освен това Комисията предложи разкриване на нови клъстъри със Сърбия и даване на визова либерализация за Косово ", добави Вархеи.

Търговията с Европейския съюз съставлява съвсем 70% от общата търговия на всичките шест сътрудници от Западните Балкани, бе обявено още на конференцията.
 РСМ не печели от припряността си по пътя към Европейския съюз
РСМ не печели от припряността си по пътя към Европейския съюз

За каква преориентация на Скопие продължаваме да си приказваме сега? Нека не бъдем наивни. Мястото на Северна Македония в геополитически проект за идващите най-малко 50 години е ясно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР