Северна Македония свързва Изтока и Запада, различните религиозни идентичности и

...
Северна Македония свързва Изтока и Запада, различните религиозни идентичности и
Коментари Харесай

Папа Франциск в Македония: Северна Македония свързва Изтока и Запада

Северна Македония свързва Изтока и Запада , другите религиозни идентичности и етнически разлики сред македонци, албанци, сърби, хървати и други хора са основали мозайка съгласно която всяко парче е от значително значение за уникалността и хубостта на цялото , изяснява папа Франциск в Северна Македония, оповестява МИА.

" Тази хубост ще стане още по-очевидна до степен, в която вие ще съумеете да го предадете и засадите в сърцата на идващото потомство ", добави папата

Той благодари на президента и министър - ръководителя за посрещането и поканата да посети Северна Македония, папата поздрави представителите религиозните общности и изключително католическата общественост в страната, разяснявайки, че е " дейна и неразделна част от вашето общество , споделяйки изцяло насладите, угриженост и всекидневието на хората. "
 Папа Франциск в Северна Македония
Папа Франциск в Северна Македония

Папа не е стъпвал в Македония от 25 години

Папата показва своето благополучие да посети страната за 25-тата годишнина от установяването на дипломатически връзки със Светия трон , което се случва няколко години откакто страната получава своята самостоятелност през септември 1991 година

" Вашата земя е мост сред Изтока и Запада и място за срещи на голям брой културните течения и въплъщава доста от отличителните белези на този район ", добавя папата.

" С елегантните свидетелства за византийското и османско минало , със своите високи планински замъци и превъзходни иконостаси на нейните антични църкви , които приказват за християнското наличие от апостолските времена, Северна Македония отразява цялата дълбочина и благосъстоянието на нейната хилядолетна просвета ", изяснява папа Франциск.
 Папа Франциск: България постоянно е била кротичък мост сред Изтока и Запада
Папа Франциск: България постоянно е била кротичък мост сред Изтока и Запада

Бог да благослови България!

" Но позволете ми да кажа, че тези велики културни съкровища са сами по себе си отражение на по-ценното ви завещание: мултиетническото и мултирелигиозното лице на хората, завещание от богата и в действителност комплицирана история на взаимоотношенията, построени през вековете . "

" Тази цялост от културни и етнически и религиозни идентичности, докара до спокойно и трайно общуване , в което тези самостоятелни идентичности са намерили израз и са се развивали, без да отхвърлят, преобладават или дискриминират другите ", добавя папата.

" По този метод те основават взаимоотношения и взаимоотношения , които могат да служат като образец и насочна точка за един спокоен и приятелски живот , белязан от многообразие и взаимно почитание ", изяснява папа Франциск и прибавя, че разнообразието и реципрочното почитание са най-важните характерности, нацията да се интегрира в Европа .

" Надявам се, че тази интеграция ще се развие по подобен метод, че да е от изгода за целия район на Западните Балкани , с непроменяемо почитание за разнообразието и за главните права. Тук, в действителност, другите религиозни идентичности на православни, католици, други християни, мюсюлмани, евреи както и етническите разлики сред македонци, албанци, сърби, хървати и други са основали мозайка, в която всяко парче е от значително значение за уникалността и хубостта на цялото. "
 Смесени усеща в международните медии за визитата на папа Франциск в България
Смесени усеща в международните медии за визитата на папа Франциск в България

Папата прикани за приемливост към бежанците една от най-враждебните към мигранти народи в света

Още един път наблягайки смисъла за намиране на " обща основа на схващане и почитание към достолепието на всяка човешка персона ", папата разяснява, че това ще обезпечи бъдещето на страната за мир и разцвет .

Папата също по този начин признава филантропските старания, положени от управляващите, интернационалните организации и неправителствени организации , които подкрепят мигранти и бежанци от разнообразни страни от Близкия изток през 2015 и 2016 година

" Готовността за взаимност, предлагана на тези, които са толкоз нуждаещи се - които са оставили зад себе си толкоз доста свои близки, домове, работа и татковина - ви прави чест ", добавя папа Франциск.

" Надявам се, че ще оцените солидарността, която се сътвори от нуждата, тъй че да подкрепите всички доброволчески старания за посрещане на многото разнообразни форми на компликации и потребност . "
 Пет молебствия за мир прозвучаха в София Обновена
Пет молебствия за мир прозвучаха в София

Събитието приключи при пороен дъжд

Папата отдаде и респект на Майка Тереза, която е посветила живота си в работа на " изоставените, отхвърлените и най-бедните измежду бедните . "

" Родена през 1910 година в предградие на Скопие с името Анеза Гонджа Бояджиу, тя прави своя апостолат на непретенциозно и цялостно отдаване в Индия и посредством сестрите си стигна до най-различни географски и екзистенциалните периферии ", изясни папата, призовавайки жителите да следват нейния образец за " ангажираност, отдаденост и вяра ".

Благодарейки на президента за " годишното посещаване във Ватикана от публична делегация на празника на свети Кирил и Методий ", папата предизвиква напъните, страната да се трансформира във " фар за мир, приемане и ползотворна интеграция сред култури, религии и нации . "
 Всички в папската свита останали щастливи от визитата в България
Всички в папската свита останали щастливи от визитата в България

Посланикът ни във Ватикана не има вяра митрополит Николай да е приказвал неприятно за папата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР