Северна Македония стана поредната държава, която опровергава българския президент Румен

...
Северна Македония стана поредната държава, която опровергава българския президент Румен
Коментари Харесай

Северна Македония помага на Украйна с оръжие

Северна Македония стана следващата страна, която опровергава българския президент Румен Радев и военния министър Димитър Стоянов, че против предаването на остаряла руска техника на Украйна България няма да получи съвременно западно въоръжение, написа СЕГА.

Северна Македония ще съобщи на Украйна 12 бойни самолета Ми-24, заяви министърът на защитата на страната Славянка Петровска пред ТВ Алсат. Македония е купила вертолетите от Украйна през 2001 година 4 от тях са били осъвременени и са приспособени за взаимоотношение със силите на НАТО. Те са снабдени с техника, позволяваща потреблението на системи за нощно виждане Aviators Head-Up Display (ANVIS/HUD).

Министърът прибавя, че техниката е доста нужна на Украйна, а водачите от Въоръжените сили на Украйна ловко я употребяват на бойното поле.

Срещу предаването на вертолетите Македония ще получи 8 осъвременени западни вертолети.

Северна Македония към този момент съобщи на Украйна 4 щурмови самолети Су-25. Смята се, че 4-те самолета - три едноместни Су-25 и един двуместен Су-25УБ, не са годни за полет и евентуално ще се ремонтират или употребяват за аварийни елементи. Северна Македония е купила въпросните машини от Украйна за 4 млн.евро през 2001 година

Словакия и Полша дадоха обещание общо 33 самолета МиГ-29 на Украйна и към този момент изпратиха първите 4 машини. Това докара до скандал сред Русия и Словакия. Москва упрекна Словакия, че е нарушила контракта за военно-техническо съдействие от 1997 година Според него Словакия може да предава или продава съветско въоръжение на трети страни, само че единствено след единодушието на Русия. Словакия не разяснява изказванията на Москва.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР