Северна Македония ще включи българите в Конституцията - това обяви

...
Северна Македония ще включи българите в Конституцията - това обяви
Коментари Харесай

Скопие обеща пред ЕС: Българите ще влязат в Конституцията ни

Северна Македония ще включи българите в Конституцията - това разгласи висшият комисар по външната политика на евросъюза Жозеп Борел. Обещанието на македонското държавно управление идва на фона на нова порция напрежение сред София и Скопие. 

Ангажиментът от страна на Северна Македония да съблюдава текстовете на Френското предложение и да включи българите в конституцията си пристигна по време на среща в Скопие сред премиера Димитър Ковачевски и комисаря по разширението Оливер Вархей.

Това се случва часове откакто връзките сред София и Скопие още веднъж ескалираха поради българския културен център, който беше разрушен, а македонските управляващи отхвърлиха да одобряват имената на клубовете в Охрид и Битоля.

Вицепрезидентът Илияна Йотова разгласи, че протичащото демонстрира, че управляващите нямат предпочитание да тушират езика на омразата. Остра реакция пристигна и от външното ни министерство.

Посегателството против българския културен център в Скопие е невиждан акт, счита неговият шеф Антония Велева. 

“За първи път се прави сходно посягане, по отношение на държавна институция. Човекът или хората, които са направили този престъпен акт да получат своето наказване според цялата тежест на закона ”, изиска Велева.

След следващия случай не закъсня и рецензията на българските управляващи.

“Няма нито един знак, че държавното управление на Северна Македония желае да постави спирачки на този немислим език на омразата в РСМ във връзка с всичко българско. Аз не виждам никакъв сигнал и никакъв знак за това, че скоро българите в Македония ще намерят своето място в македонската конституция ”, разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Според нея офанзивата против културния център в Скопие не е инцидентна.

Тонът изостри и външният министър Николай Милков. 

“Това е ескалираща наклонност на проблеми, на офанзиви против български институции. Това нещо е подтиквано на процедура от атмосферата, която е основана и от нежеланието на македонското държавно управление и македонските институции да покажат, че по този начин не може ”, сподели Милков.

Външният министър подлага на критика и отхвърли на македонските управляващи българските клубове в Охрид и Битоля да запазят имената си - Цар Борис III и Иван Михайлов. В този отвод Милков съзря опит македонските управляващи да “репресират българските организации ”.

На фона на тези престрелки, обаче, македонското държавно управление даде заричане пред Европейския съюз. 

“Северна Македония се ангажира да промени Конституцията си. Да включи в конституцията си жители, които живеят в граничните региони и са част от други нации. Като българите ”, сподели Жозеп Борел, цитира Нова тв.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР