Северна Македония ще предаде на Украйна 12 бойни хеликоптера Ми-24,

...
Северна Македония ще предаде на Украйна 12 бойни хеликоптера Ми-24,
Коментари Харесай

Северна Македония ще предаде на Украйна 12 бойни хеликоптера Ми-24

Северна Македония ще съобщи на Украйна 12 бойни хеликоптера Ми-24, съобщи министърът на защитата на републиката Славянка Петровска, заяви „ Косово Онлайн “, представени от БГНЕС.

Министърът съобщи, че държавното управление на Северна Македония ще вземе решение да трансферира на Украйна 12 военни хеликоптера Ми-24, които републиката по-рано е закупила от Киев. Решението за прехвърлянето е взето след искане от украинската страна и разбор на македонската войска, който е посочил, че " лишаването от тази военна техника няма да се отрази на отбранителните качества на Северна Македония ". " Според проектите ни за рационализация това съоръжение съвсем е достигнало края на експлоатационния си период и няма да бъде част от нашето въоръжение. Ако не ги бяхме предали, щеше да се наложи да се реши нещо в къс период ", сподели министърът.

В подмяна на Ми-24 Северна Македония има намерение да закупи минимум 8 хеликоптера западно произвеждане, които ще имат по-скоро транспортно, в сравнение с военно предопределение, съобщи министърът на защитата.

По-рано, през юли 2022 година, Северна Македония съобщи на Украйна танкове Т-72. Македонското министерство на защитата съобщи, че танковете са " трето потомство " и принадлежат на поделение, което скоро ще бъде разформировано. В същото време министерството не посочи какъв брой танка са били предадени на Украйна. Според известия в локалните медии Северна Македония също по този начин скрито е изпратила на Украйна 4 самолета Су-25, които са били спрени от 2004 година насам.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР