Северна Македония посреща делегациите на 57-те държави членки на Организацията

...
Северна Македония посреща делегациите на 57-те държави членки на Организацията
Коментари Харесай

Скопие е домакин на 57-те държави членки на ОССЕ

Северна Македония посреща делегациите на 57-те страни членки на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), както и партньорски страни, за провеждането на 30-ия Съвет на министрите от 30 ноември до 1 декември в Скопие.


76 делегации и към 1000 делегати, в това число България, ще вземат участие в едно от най-големите политически събития, провеждани в македонската столица.

Форумът, който ще бъде открит с публична вечеря през днешния ден, има огромно значение, тъй като следва решаването на значими въпроси. Очаква се дефинитивно решение за идващия ротационен ръководител на организацията. Това по всяка възможност ще бъде Малта, откакто Русия се опълчи на кандидатурата на Естония, а във Виена (седалището на ОССЕ) беше реализирано компромисно решение. Държавите членки би трябвало дефинират и нови назначения на основни позиции, чиито мандат изтича на 3 декември. Предстои гласоподаване и на нов бюджет, за което се вършат несполучливи опити от 2021 година насам.

Акцентът в тридневния конгрес обаче ще бъде наличието на съветския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, което не се случва постоянно след началото на пълномащабната война в Украйна. Поканата на Северна Македония към Лавров и допускането на неговия аероплан през българското въздушно пространство демонстрират, че въпреки всичко има възможност той да организира диалози с висшия американски чиновник.

След като пътуването на Лавров до Скопие беше доказано, Украйна, Естония, Латвия и Литва взеха решение да бойкотират форума.

Заседанието на министрите стартира на следващия ден, 30 ноември. През първия ден са планувани две съпътстващи събития: Подписване на взаимно изказване за битката с корупцията в Югоизточна Европа и разглеждане на въздействието на климатичните промени върху сигурността на хората в района на ОССЕ – над 1 милиард души.

През втория ден ще се проведат конференции, свързани с въпросите на младежта, сигурността на дамите публицисти и въздействието на полевите интервенции на организацията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР