Северна Македония победи с 2:1 Косово и е все по-близо

...
Северна Македония победи с 2:1 Косово и е все по-близо
Коментари Харесай

Северна Македония подчини Косово и е на един мач от еврофиналите

Северна Македония победи с 2:1 Косово и е все по-близо до дебютно присъединяване на европейско състезание. Полуфиналният плейоф сред двата отбора в Скопие беше доста под напрежение, а всички голове паднаха преди почивката. Бенямин Кололи си вкара автогол в 16-ата минута, Флоран Хадергьонай изравни в 29-ата, само че в 33-ата Дарко Велкоски заби попадението, оказало се победно за домакините.

В навечерието на конфликта и от двата лагера обявиха, че това е най-важният мач в историята им като независими страни. Македонците в никакъв случай не са били толкоз покрай класиране на огромно състезание, а Косово стана член на УЕФА единствено преди 4 години и от този момент селекцията непрекъснато прогресира.

Домакините нямат загуба вкъщи от 17 месеца, а косоварите завоюваха за последно на непознат терен против България в София - 3:2.

Легендата на македонския футбол Горан Пандев не беше в оптимална кондиция, само че наставникът Игор Ангеловски му гласоподава доверие от първата минута. Илия Несторовски беше другият нападател, а в халфовата линия стартираха Стефан Ристовски, Бобан Николов, Ариян Адеми, Езджан Алиоски и Енис Барди.

Големият отсъстващ в състава на Косово беше Милот Рашица, само че с изключение на него ги нямаше новото попълнение на Лацио Ведат Мурики и бранителят на Наполи Амир Рахмани. Селекционерът Бернард Шаланд заложи в предни позиции на Атде Нухиу, а зад него действаха Флоран Хадергьонай, Берсан Селина и Арбер Зенели.

Първото полувреме беше много зрелищно. В 16-ата минута Ристовски напредна отдясно и опита удар по диагонала, а топката се отклони от крайници на Кололи и влезе във вратата на гостите. Косоварите дадоха отговор в 29-ата минута с изравнително попадение на Хадергьонай. Той се разписа след липса на връзка в отбраната на Северна Македония и от към 30 метра трансферира Столе Дмитриевски.

В 33-ата минута Енис Барди центрира, а Велкоски с глава върна преднината на македонците - 2:1. Голът беше първи за футболиста на Риека в 23-ия му мач за националния тим. В края на полувремето Косово атакуваше по-опасно, само че без да стигне до действителна опция за равнене.

След почивката в игра за Косово влезе бързият Елбасан Рашани на мястото на Нухиу. Бейтуали от домакините пък се контузи и беше сменен от някогашния бранител на Славия Кире Ристевски. В 54-ата минута Пандев прати топката във вратата, само че попадението му вярно бе анулирано поради засада.

Зенели в 59-ата минута беше покрай втори гол за Косово, само че шутира настрана от вратата. В 62-ата Ариянет Мурич избави гостите след удар на Пандев. Малко по-късно още още един гол на Северна Македония не беше зачетен, а гостите все по-често губеха единоборствата в средата на терена.

В последните 20 минути косоварите се поумориха и не откриха сили за заключителен взлом. Удари на Фидан Алити и Едон Жегрова не затрудниха Димитриевски, а положителните намеси на Мурич резервираха интригата. В последна сметка Северна Македония удържа успеха и ще спори за място на еврофиналите с Грузия.

Квалификации за Евро 2020, плейофи - полуфинали:

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ - КОСОВО 2:1 (2:1)
1:0
Б. Кололи (16) авт.
1:1
Ф. Хадергьонай (29)
2:1
Д. Велкоски (33)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР