Северна Македония отбелязва 31 години от проведения референдум, на който

...
Северна Македония отбелязва 31 години от проведения референдум, на който
Коментари Харесай

Северна Македония чества 31 години независимост 

Северна Македония отбелязва 31 години от извършения референдум, на който македонските жители се оповестиха за самостоятелна и суверенна страна.

С преобладаващо болшинство над 95 % от жителите, излезли на референдума на 8 септември 1991 година, дават отговор позитивно на референдумния въпрос „ За самостоятелна Македония с право на присъединение към предстоящ съюз на суверенните страни Югославия “.

Референдумът беше предшестван от Декларация за самостоятелност, която първият многопартиен македонски парламент одобри на 25 януари 1991 година Формално волята на народа за самостоятелна страна е доказана с Декларацията за приемане на резултатите от референдума на 18 септември 1991 година в Събранието на Република Македония.

Следващата значима стъпка в укрепването на страната е приемането на новата Конституция на 17 ноември 1991 година Международната правна субектност на страната е дефинитивно доказана на 8 април 1993 година, когато с акламация в Общото заседание на Организация на обединените нации Македония е призната като 181-ви пълновръстен член на международната организация.
България е първата страна, която на 15 януари 1992 година признава новата страна под конституционното й име.

Денят на независимостта се чества под мотото " Обединени в свободата ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР