Северна Македония очаква да стане член на НАТО до края

...
Северна Македония очаква да стане член на НАТО до края
Коментари Харесай

Пендаровски: Северна Македония очаква да стане член на НАТО до края на 2019-а

Северна Македония чака да стане член на НАТО до края на тази година и се надява да получи дата за началото на договарянията за участие в Европейски Съюз през октомври. Това съобщи президентът Стево Пендаровски, представен от в. „ Катимерини “.


Страните членки на НАТО подписаха съглашение през февруари, което разреши на Скопие да стане 30-тият член на водения от Съединени американски щати боен алианс, откакто беше подписан Договорът от Преспа с Гърция, с което беше комплициран завършек на десетилетния спор за името с Атина. Процесът по ратификацията лишава към година.

Европейската комисия публично предложи през май Северна Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

„ Очакваме, че Европейски Съюз през октомври ще вземе решение за датата за пускане на договарянията ни за участие “, съобщи Пендаровски на конференция по време на визитата му в Словения – първото му задгранично пътешестване след избирането му за президент през май.

Пендаровски добави, че чака всички страни членки на НАТО през идващите месеци да ратифицират съглашението за участие на Северна Македония. Той изрази вяра, че новата Европейска комисия ще стартира работа през септември и датата за започване на договарянията за участие със Скопие няма да бъде отлагана.

Пендаровски се опълчи на всяка смяна на границите в района, когато беше помолен за коментар за евентуална договорка за замяна на земи сред Сърбия и Косово – концепция, която се обсъждаше преди няколко месеца.

„ Границите би трябвало да останат там, където са. Всеки различен вид може да сътвори резултата на доминото, което ще навреди на няколко страни в района, в това число на Северна Македония “, безапелационен беше Пендаровски, който добави, че смяна на границите може да докара даже до въоръжени спорове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР