Северна Македония обяви руски дипломат за персона нон грата и

...
Северна Македония обяви руски дипломат за персона нон грата и
Коментари Харесай

Северна Македония гони руски дипломат

Северна Македония разгласи съветски посланик за личност нон грата и му даде няколко часа, с цел да напусне рамките на страната, потвърдиха публични източници за скопското електронно издание МКД.

Съгласно публикуваната информация, на 14 май съветският дипломат в Скопие Сергей Баздикин е извикан в Министерството на външните работи, с цел да бъде осведомен, че един от дипломатите в посолството му е разгласен за личност нон грата.

Срещата с посланика и оповестяването на аргументите бяха в сходство с дипломатическия протокол и съгласно източника на изданието „ държанието на дипломата не беше в сходство с държанието, предстоящо от приемащата страна ".

Министерството на външните работи удостовери информацията и разгласи, че в сходство с член 9 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки е решило да разгласи посланик в посолството на Руската федерация за личност нон грата в Република Северна Македония.

„ В тази връзка на 14 май 2021 година посланикът на Руската федерация беше извикан в Министерството на външните работи и бе връчена нота с напътствие посоченият посланик да напусне територията на Северна Македония в границите на седем дни ", гласи изказването на външнополитическото ведомство в Скопие.

Това е първият по рода си случай в връзките на Северна Македония с Руската федерация, когато става въпрос за позицията на държавното управление в сходство с инспекцията за сигурност на способените служби на Македония „ за опазване на суверенитета на страната ".

Дипломатически източници напомнят, че през 2018 година Северна Македония изгони съветски посланик след абсурда с хипотетичното отравянето на някогашния съветски сътрудник Скрипал и щерка му Юлия във Англия, само че тогава решението е било взето в символ на взаимност с Обединеното кралство и Европейския съюз.

Засега остава неразбираемо дали последният случай на изпъждане на посланик от съветското посолство е обвързван с шпионските кавги с присъединяване на Москва, които раздрусаха няколко европейски страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР