Северна Македония не желае да има съвместни чествания на нашата

...
Северна Македония не желае да има съвместни чествания на нашата
Коментари Харесай

Виктор Стоянов: РСМ не желае да има съвместни чествания на нашата обща история

Северна Македония не желае да има взаимни празнувания на нашата обща история. Това сподели в предаването на Радио " Фокус " " Добър ден, България " ръководителят на фондация " Македония " Виктор Стоянов във връзка ескалацията в връзките сред България и РСМ по време на взаимните празнувания на годишнината от рождението на Гоце Делчев, които се организираха в Скопие в събота. 

" Северна Македония не желае да има добросъседски връзки с България, в подтекста на така наречен " Френско предложение ", което е рамка за договаряния с Европейски Съюз за Скопие, откакто не желае да има другарски връзки в подтекста за договарянията за Европейски Съюз, може да считаме дейностите им като отвращение да се управляват към преговорната рамка ", изясни той.

Стоянов изясни, че управляващите на РСМ са провали празнувания както на институционално равнище, по този начин и на гражданско. Те са посочили с дейностите си неприязън

" Скопие провали в събота опита за взаимно честване, първо, между българи и македонци като жители, и второ, сред двете държавни делегации, отказвайки категорично на нашия вътрешен министър и на посолството ни в Скопие да поднесат цветя и венци на гроба на Гоце Делчев, дружно с формалната държавна делегация на Ковачевски, министър председателят им, и карайки нашата делегация да чакат към четири часа в подстъпите на църквата " Св. Спас ", където е гроба на Гоце. Абсолютно същото, и даже по-грубо беше отношението на формалните управляващи към жителите на България, и към личните им жители в Северна Македония, които са с българско съзнание, или са с македонско съзнание, само че са с положителни усеща към България, които също пробваха да стигнат до гроба на Гоце и бяха изгонени с хули и със закани от полицията в Северна Македония ", сподели още той.

Председателят на фондация " Македония " съобщи, че българските управляващи би трябвало да изградят механизми за въздействие върху българите и хората с българско съзнание, които живеят на територията на югозападната ни съседка. Освен това България би трябвало да сезира европейските институции с всички вероятни механизми, с цел да знаят европейските сътрудници на страната ни какво се случва. 

" България към този момент е деликатна, само че би трябвало да построи своите дълготрайни механизми за въздействие в Северна Македония, да подкрепи тази част от обществото, която желае непосредственост, която желае добросъседство и която желае да извърши нашия контракт от 2017 година. В кратковременен проект страната ни би трябвало да запознае нашите сътрудници в Европейски Съюз със ситуацията в РСМ, с формалните враждебни дейности на държавното управление и да изиска реакция от европейските институции, от Европейска комисия, която сега прави скрининг над Северна Македония, може да се изиска мониторинг за наблюдаване на човешките права ", изясни Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР