Северна Македония е преустановила плановете си да инвестира в проекта

...
Северна Македония е преустановила плановете си да инвестира в проекта
Коментари Харесай

С. Македония няма да инвестира в АЕЦ Белене, пренасочва парите към LNG терминала в Гърция

Северна Македония е прекратила проектите си да влага в плана за строителството на АЕЦ " Белене " в България. Това разгласи Васко Ковачевски, общоприет управител на държавната електрическа компания на Северна Македония ЕСМ, осведоми SeeNews.

Вместо това Северна Македония ще се концентрира върху евентуални вложения в строителството на плаващия терминал за полутечен природен газ (LNG), който се построява край крайбрежния град Александруполис в Гърция, означи Ковачевски пред Македонския енергиен конгрес. Това демонстрира видео файл, излъчен в YouTube канала на събитието.

Северна Македония е заинтригувана да вземе 25% дял от плана за LNG терминала, уточни Ковачевски.

Терминалът за LNG в Александруполис се създава от гръцката компания Gastrade. Той ще включва плаващ блок за приемане, предпазване и регазификация на LNG, който ще бъде нов, самостоятелен енергиен портал за пазарите в Югоизточна и Централна Европа. Съоръжението се чака да стартира да действа при започване на 2023 година.

Станцията ще има потенциал за предпазване на полутечен природен газ от 170 000 куб. м и потенциал за доставка на природен газ, който ще надвишава 5,5 милиарда куб. м годишно. Плаващото оборудване ще бъде обвързвано с националната газова система в Гърция посредством 28-километров газопровод, по който регазифицираният LNG ще бъде доставян на пазарите на Гърция, България и по-широкия район - от Румъния, Сърбия и Северна Македония до Унгария, Молдова и Украйна.

Северна Македония прояви интерес към придобиването на миноритарен дял в бъдещата планова компания за построяването на АЕЦ " Белене ", съобщи българското министерство на енергетиката през август предходната година.

През юни 2018 година българският парламент упълномощи енергийния министър Теменужка Петкова да търси евентуални стратегически вложители, искащи да построят атомна електроцентрала в Белене, на река Дунав - план, зарязан от 2012 година, който държавното управление има за цел да съживи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР