Северна Македония е пред епидемия от коклюш (т.нар. магарешка кашлица)

...
Северна Македония е пред епидемия от коклюш (т.нар. магарешка кашлица)
Коментари Харесай

Скопие е пред епидемия от магарешка кашлица: Има ли риск за България?

Северна Македония е пред зараза от коклюш (т.нар. магарешка кашлица) на територията на Скопие. Това заяви на конференция ръководителят на Комисията по инфекциозни заболявания доктор Александър Петличковски.

Препоръката към Министерство на здравеопазването в страната идва, след потвърждаването на 14 случая на болестта в Скопие, от общо 18 за цялата страна. 

Досега са регистрирани 70 деца положителни за болестта

Д-р Петличковски заяви още, че предлагат на Министерство на здравеопазването да забрани и приема в детските градини на деца, които не са имунизирани или са отчасти имунизирани против коклюш.

Снимка: iStock

В имунизационните пунктове пък работата ще бъде проведена на две смени, с цел да бъдат имунизирани всички деца, които са пропуснали да създадат това в границите на постоянния имунизационен календар. 

На Острова регистрират растеж на случаите на коклюш, в Румъния – на морбили

Заболяването тормози здравните управляващи и в други страни на Стария континент. През последните месеци случаите на коклюш са се утроили във Англия. Хърватия също оповестява за внезапно увеличение на заболелите – нещо, което здравните управляващи в страната не са виждали през последните 40 години.

Снимка: iStock

Преди седмица пък стана ясно, че четири бебета са умряли от коклюш в Белград. „ Имаме и едно дете, което е на респиратор и е с заплаха за живота “, каза тогава доктор Владислав Вукоманович, кардиолог и шеф на педиатричната клиника към Института за майка и дете „ Д-р Вукан Чупич “.

Първите доставки се чакат през септември

Досега в Белград са регистрирани 70 деца положителни на коклюш, като две трети от тях са приети в болница.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР