Северна Македония е най-вероятно договореното име, което трябва да разреши

...
Северна Македония е най-вероятно договореното име, което трябва да разреши
Коментари Харесай

Северна Македония е името, договорено в спора с Гърция, пишат медии в Скопие

Северна Македония е най-вероятно контрактуваното име, което би трябвало да позволи продължаващия близо 30 година спор сред Атина и Скопие.

Това заяви македонската телевизия " Телма ", като се базира на свои дипломатически източници. Премиерът Зоран Заев в това време упорства, че " няма нищо контрактувано " с изключение на " правила и начала " и даже не се ангажира да разяснява пред медиите дали препоръчаният от него и отритнат вид Илинденска Македония е към момента е на масата, написа македонският уебсайт " Нова ТВ ".

Съобщението за избора на Северна Македония - един от четирите разновидността, признати и от Атина, и от Скопие в хода на договарянията - следват финален диалог сред двамата външни министри Никос Коциас и Никола Димитров в Брюксел. Там първите дипломати оповестиха, че са завършили частта от договарянията, която е било допустимо да се води на равнище министри, и решението остава в ръцете на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Разговорът се чака, " имам вяра, довечера, на следващия ден, до петък ", сподели в това време самият Заев на конференция, отдадена на първата година от работата му.

Източниците на " Телма " удостоверяват и проекта от 11 точки, който съгласно македонската съпротива евентуално са договорили Коциас и Димитров и който (с леки изменения) цитираха и гръцки малките екрани (премиерът също удостовери проекта и сподели, че той до момента " не е бил загадка " ).

За всеобща или външна приложимост

Други издания, като уеб страницата МКД, позволяват, че е допустимо Ципрас и Заев да проведат двустранна среща още на следващия ден, а освен да беседват по телефона (възможност, обявена от гръцки малките екрани по-рано тази седмица), с цел да договорят решението. " Може би на следващия ден ще се обясни и дали (Северна Македония) е името за всеобща приложимост, което е приел Заев, или е единствено за интернационална, " прибавя изданието, имайки поради условието на Атина името, признато като дефинитивно решение, последователно да се вкара и вътрешнополитически.

Същите данни сочат, че Македония ще получи дата за договаряния през юни, без значение дали се подпише финален контракт с Гърция. Ако това не се случи, Брюксел би сложил въпрос за дефинитивно реализиране да контракт до декември. Гръцката опозиционна партия " Нова народна власт " в това време прикани Ципрас да не взима решения, които биха дали зелена светлина за евроатлантическа интеграция, само че биха оставили контракта за по-нататък.

За медиите Заев удостовери и че референдумът в Македония, за който упорства Скопие (и който Атина премиера), фактически би се състоял най-късно през септември или октомври. " Телма " показва датата 8 септември като най-вероятна за допитването.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4772)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР