Северна Македония е готова за конструктивен диалог с България, за

...
Северна Македония е готова за конструктивен диалог с България, за
Коментари Харесай

Пендаровски: РСМ е готова за цялостно прилагане на Договора за приятелство

Северна Македония е подготвена за градивен разговор с България, с цел да обезпечи изцяло използване на Договора за добросъседство и другарство. Това сподели президентът на РСМ Стево Пендаровски на 76-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

" Готови сме за градивен разговор с България, с цел да осигурим изцяло използване на Договора за добросъседство и другарство. Продължаваме да укрепваме нашата вътрешна непоклатимост и развиване като функциониращо многоетническо общество, учредено на правилата на демокрацията, върховенството на закона и правата на индивида. Ние сме изцяло наясно, че най-хубавият вероятен принос, който можем да предложим за по-широки непоклатимост и прогрес, е да използван всички тези полезности вкъщи, измежду нашите жители ", сподели той.

Припомняме, че българският външен министър Светлан Стоев съобщи пред еврокомисаря по разширението Оливер Вархели, че „ България се нуждае от съответни дейности и гаранции за трайното и необратимо осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година “

„ България остава поредна в поддръжката си за европейския път на страните от Западните Балкани, в това число на Република Северна Македония. Водени от тази позиция, инвестирахме съществени старания за поддържане на открит и пълностоен разговор с нашите съседи и връщане на доверието в връзките посред ни”, съобщи Светлан Стоев.

В същото време той акцентира, че с цел да поддържа началото на присъединителни договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз, България се нуждае от съответни дейности и гаранции за трайното и необратимо осъществяване на Договора.

От своя страна българският президент Румен Радев съобщи:

„ Декларациите и обещанията в разговора с Република Северна Македония към този момент не работят и България чака ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Само действителни резултати в разговора с България ще ускорят процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония “.

Румен Радев напомни, че подписаният през 2017 година Договор за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония не се извършва и югозападната ни съседка към момента не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна визия за България в учебници, музеи и монументи, както и във връзка с правата на жителите на страната, които намерено изявяват българското си съзнание.

На сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк Пендаровски съобщи също, че Западните Балкани са изправени пред съществени провокации във връзка с своите европейски интеграционни желания.

„ Настоящият застой в този развой разочарова жителите и непрекъснато понижава техния възторг за позитивни промени. От друга страна, това състояние отваря вратата за геополитическа конкуренция, само че и за разнообразни модели на ръководство, стесняващи пространството за демократични промени. Крайно време е да преразгледаме актуалната фаза от най-големия континентален план след Втората международна война, концепцията за обединена, свободна и мирна Европа. Ако желаеме постоянни и проспериращи Западни Балкани като значима връзка в континенталната и трансконтиненталната непоклатимост и сигурност, би трябвало да разберем, че незабавно е нужен пробив във връзка с нейната европейска интеграция “, сподели той.

По думите му, като дребна страна в Югоизточна Европа, Северна Македония е потвърдила способността си дружно с Гърция и с посредничеството на Организация на обединените нации да позволява комплицирани въпроси, като т. н. „ спор за името “, съдействал за по-нататъшна непоклатимост в района. А резултатите от Договора от Преспа, който в този момент се ползва добросъвестно, сподели той, „ ще бъдат от изгода както за нашите страни, по този начин и за района като цяло “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР