Северна Корея заяви в сряда, че е успяла да изведе

...
Северна Корея заяви в сряда, че е успяла да изведе
Коментари Харесай

Северна Корея казва, че изстрелването на шпионски сателит е успешно

Северна Корея съобщи в сряда, че е съумяла да изведе боен шпионски спътник в орбита след два предходни неуспеха, защото Съединени американски щати накараха съдружниците си да осъдят изстрелването като " безочливо нарушаване " на глобите на Организация на обединените нации.

Ракета, носеща спътника, излетя във вторник вечерта от провинция Северен Пхьонган, прелетя по избраната си траектория и „ тъкмо сложи разследващия сателит „ Malligyong-1 “ в орбитата му “, заяви държавната новинарска организация KCNA.

Севернокорейският водач Ким Чен Ун присъстваше, с цел да стане очевидец на изстрелването, и поздрави учените и техниците зад задачата, се прибавя.

Съединените щати бързо осъдиха изстрелването като „ безочливо нарушаване “ на глобите на Организация на обединените нации и съобщи, че може да дестабилизира района.

Южна Корея реагира, като съобщи, че ще възобнови интервенциите по наблюдаване по границата със Северна Корея, които бяха прекъснати през 2018 година като част от съглашението Сеул-Пхенян за понижаване на военното напрежение, заяви организация Yonhap.

Предишните опити на Северна Корея да изведе шпионски спътник в орбита през май и август се провалиха. Сеул, Токио и Вашингтон неведнъж предупреждаваха Пхенян да не продължава с ново изстрелване, което би нарушило поредните кръгове от резолюции на Организация на обединените нации.

Ракетите за изстрелване в космоса и балистичните ракети имат доста софтуерно припокриване, споделят специалисти, само че разнообразни потребни товари и Пхенян е неразрешен с резолюции на Организация на обединените нации от всевъзможни проби, включващи балистична технология.

Шпионската организация на Сеул този месец сподели, че Пхенян наподобява е получил механически съвет от Русия в подмяна на изпращането на минимум 10 колета оръжия за войната на Москва в Украйна.

KCNA сподели след тази задача, че „ изстрелването на разследващ спътник е законно право на КНДР за подсилване на нейните качества за самозащита “, защото страната се изправя пред това, което тя назовава закани от Южна Корея и Съединените щати. КНДР (Корейска народнодемократична република) е формалното име на Северна Корея.

Северът възнамерява да изстреля още спътници „ в къс интервал от време “, с цел да ускори опциите си за наблюдаване на Южна Корея, сподели KCNA.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея съобщи, че проучва изстрелването и не удостовери дали спътникът фактически е бил подложен в орбита.

„ Изстрелването на боен спътник на Северна Корея съставлява провокативен акт, който жестоко нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, забраняващи неговото потребление на технология за балистични ракети, както и научно и софтуерно съдействие “, сподели JCS в текстово известие до кореспонденти.

„ Увереност в триумфа “ 

Сеул споделя от седмици, че Пхенян е в последни стадии от подготовката за изстрелване на различен шпионски спътник, като предизвестява, че ще предприеме „ нужните ограничения “, в случай че се реализира.

Опитът на Севера през май се провали заради „ ненормалното “ пускане на неговия мотор от втора степен, а офертата за август би трябвало до неточност в " системата за спешно взривяване " по време на полета на третия стадий, съгласно държавните медии в Пхенян по това време.

Изстрелването във вторник, което пристигна часове преди известието за времеви прозорец, наподобява акцентира две неща: увереността на Пхенян в триумфа и желанието да увеличим оптимално фактора на изненада за външния свят, сподели Чой Ги-ил, професор по военни науки в университета Санджи, пред AFP.

Руският президент Владимир Путин предложи през септември след среща със севернокорейския водач Ким Чен Ун, че неговата нация може да помогне на Пхенян да построи спътници.

Сеул и Вашингтон след това твърдяха, че Пхенян е доставял оръжия на Русия, като държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предизвести този месец, че военните връзки сред Северна Корея и Русия „ се разрастват и са рискови “. < p> Успешното извеждане на шпионски спътник в орбита би подобрило качествата на Северна Корея за събиране на разследваща информация, изключително над Южна Корея, и би предоставило значими данни във всеки боен спор, споделят специалисти.

Северна Корея е провела рекорден брой проби на оръжия тази година.

Сеул, Вашингтон и Токио ускориха съдействието си в региона на защитата в отговор и във вторник американският нуклеарен самолетоносач USS Carl Vinson дойде във военноморската база Пусан в Южна Корея.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР