Северна Корея изстреля нова подводница за тактическа ядрена атака

...
Северна Корея заяви в петък, че е изстреляла предполагаема подводница
Коментари Харесай

Северна Корея заяви в петък, че е изстреляла предполагаема подводница за ядрени атаки, която разработва от години, стъпка, която лидерът Ким Чен Ун описа като решаваща в усилията си да изгради флот с ядрени оръжия, за да се противопостави на Съединените щати и техните азиатски съюзници.

Официалната централна новинарска агенция на Северна Корея каза, че плавателният съд – наречен „Hero Kim Kun Ok“ – е проектиран да изстрелва тактически ядрени оръжия от под вода, но не уточни броя на ракетите, които може да носи и да изстреля.

В него речи на церемонията по пускането на плавателния съд в сряда и инспекция на борда в четвъртък, Ким изрази задоволство, че страната е придобила своя собствена подводница за ядрени атаки, за да се противопостави на напредналите военноморски активи на САЩ, каза KCNA. През юли САЩ акостираха подводница с ядрени балистични ракети в Южна Корея за първи път от 80-те години на миналия век.

Ким каза, че страната също преследва подводница с ядрено задвижване и планира да реконструира своите съществуващи подводници и надводни кораби, така че че могат да се справят с ядрени оръжия, описвайки изграждането на армия с ядрени способности като „спешна задача“.

Въз основа на коментарите и снимките на Ким от севернокорейските държавни медии е вероятно новата подводница да е същата, която Ким инспектира в 2019 г., докато беше в процес на изграждане, което експертите тогава оцениха като опит за преобразуване на съществуваща подводница от клас Romeo. Изглежда, че подводницата има най-малко 10 изстрелващи тръби – четири от тях по-големи от останалите шест – които вероятно са проектирани за изстрелване на балистични и крилати ракети.

Северна Корея преди това е тествала различни ракети, предназначени да бъдат изстрелвани от подводници тъй като преследваше способност да извършва ядрени удари от под водата, което на теория би подсилило възпирането му, като осигури оцеляваща способност за отмъщение след поемане на ядрена атака на сушата.

Подводниците с балистични ракети също биха добавили морска заплаха към нарастващия Север колекция от оръжия с твърдо гориво, изстрелвани от сухопътни превозни средства, които са предназначени да преодолеят противоракетната отбрана в Южна Корея и Япония. Двамата ключови съюзници на САЩ разполагат десетки хиляди американски войници в региона.

Ще отнеме значително време, ресурси и технологични подобрения на силно санкционираната нация да изгради флот от поне няколко подводници, които могат да пътуват тихо в моретата и надеждно извършване на атаки, казват анализаторите.

„Ядрената атакуваща подводница, от десетилетия символ на агресия срещу нашата република, сега се превърна в символ на нашата революционна сила да всяваме страх в сърцата на нашите презрени врагове“, цитира KCNA Ким както каза.

Той настоя, че подводницата ще бъде също толкова „плашеща“ за враговете му, колкото ядрената подводница, която Северна Корея планира да придобие в бъдеще.

„При подводниците техническите аспекти като енергийната система , скоростта на потапяне и нивото на навигационното оборудване са много важни и като цяло биха определили оперативните способности (на плавателните съдове), но нищо не е по-важно от вида на оръжието, което може да бъде инсталирано“, каза той.

Северна Корея преди това имаше само една известна подводница, способна да изстреля ракета, но този кораб има една изстрелваща тръба и анализаторите го смятаха за тестова платформа, а не за активна оперативна оръжейна система.

Северна Корея разполага с около 70-90 дизел -мощни подводници в една от най-големите подводни флотилии в света. Но те са предимно стари, способни да изстрелват само торпеда и мини, не и ракети.

Докладът за новата подводница дойде на фона на спекулации, че Ким се готви скоро да посети Русия за среща с президента Владимир Путин, която може да се съсредоточи върху Северна Корея продажби на оръжия за попълване на руските резерви, изтощени от войната й срещу Украйна.

В замяна на предоставянето на Русия на артилерийски снаряди и други боеприпаси, Северна Корея може да потърси така необходимата икономическа помощ, а също и напреднали оръжейни технологии, включително тези, свързани с балистични ракети, изстрелвани от подводници ракетни системи, междуконтинентални балистични ракети и военни шпионски спътници, казват анализатори.

KCNA каза, че изстрелването на новата подводница е насрочено за 75-ата годишнина от основаването на страната, която се навършва в събота и трябва да бъде отбелязана с празненства, включително паравоенен парад.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР