Северна Корея заяви, че планира да изстреля шпионски сателит още

...
Северна Корея заяви, че планира да изстреля шпионски сателит още
Коментари Харесай

Северна Корея може да изстреля шпионски сателит още тази седмица

Северна Корея съобщи, че възнамерява да изстреля шпионски спътник още в сряда, след два несполучливи опита по-рано тази година.

Северна Корея публично уведоми Япония, че изстрелването ще се състои в избран миг преди 2 декември, което накара Япония и Южна Корея да издадат морски предизвестия за кораби в Жълто и Източнокитайско море.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Защо Сингапур е „ другар на всички, зложелател на никого " във войната Израел-Газа Върховният американски посланик на Тайван се записва за избори; опозицията в хаос Спасители ще копаят нова шахта за 41 служащи, блокирани в тунел в Индия за 9 дни завършек на списъка

Докато Япония е един от най-големите врагове на Северна Корея, тя е и координиращият орган за Международната морска организация, която следи водите под пътя на изстрелването на спътника.

Японският министър председател Фумио Кишида незабавно се разгласи срещу проекта, нещо, което Северна Корея счита за свое суверенно право, дружно с ракетната си стратегия.

„ Дори в случай че задачата е да се изстреля спътник, потреблението на технология за балистични ракети е нарушаване на поредност от резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, сподели Кишида пред кореспонденти във вторник. „ Това също е въпрос, който мощно визира националната сигурност. “

Както военните на Япония, по този начин и на Южна Корея ще бъдат в нараснала подготвеност преди изстрелването, към които ще се причисли USS Carl Vinson, самолетоносач с нуклеарен мотор, във военноморската база на Южна Корея в Пусан.

Кишида сподели, че трите страни ще работят дружно, с цел да „ мощно упорстват “ Пхенян да анулира изстрелването.

Южна Корея предизвестява от седмици за идното изстрелване на спътник, което съгласно тях също ще наруши съглашение от 2018 година, предопределено да понижи напрежението.

„ Строго предизвестяваме Северна Корея... неотложно да прекрати настоящата подготовка за изстрелване на боен шпионски спътник “, сподели в понеделник Канг Хо-пил, основен шеф по интервенциите в Южнокорейския комитет на началник-щабовете.

„ Ако Северна Корея продължи с изстрелването на боен разследващ спътник макар нашето предизвестие, нашите военни ще подхващат нужните ограничения, с цел да подсигуряват живота и сигурността на хората. “

Дали изстрелването на спътника ще бъде сполучливо, надалеч не е несъмнено.

Северна Корея е изстреляла сполучливо минимум два спътника за „ наблюдаване “ в предишното, само че двата й опита до момента тази година са несполучливи.

Южнокорейски чиновници споделят, че останките от скорошно изстрелване демонстрират, че спътникът „ няма смислена приложимост “ за разузнаване.

Този път обаче Пхенян може да е получил помощ от Русия след рядкото посещаване на водача Ким Чен Ун там през септември, с цел да се срещне с президента Владимир Путин на космодрума Восточний в източната част на страната.

По това време анализаторите спекулираха, че Ким може да е предложил част от боеприпасите на страната си – извънредно нужни за съветските военни старания в Украйна – в подмяна на помощ за сателитната стратегия.

Шпионски спътник е приоритет в проекта на севернокорейския водач Ким Чен Ун за модернизиране на армията на страната и разработване на авангардни оръжия.

Той се надява един ден да разполага с флот от спътници, които да следят придвижванията на американски и южнокорейски войски в района и да подобрят военния си потенциал.

Южна Корея настрана възнамерява да изстреля собствен личен спътник от Калифорния на 30 ноември благодарение на Съединени американски щати.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР