Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег в „учение за ядрен удар“

...
Северна Корея заяви, че е изстреляла две балистични ракети с
Коментари Харесай

Северна Корея заяви, че е изстреляла две балистични ракети с малък обсег като част от "тактически ядрен удар", предизвикан от американско-южнокорейските военни учения, съобщиха държавните медии в четвъртък.

Изстрелванията на ракети – съобщени за първи път от южнокорейската армия – станаха на фона на годишните учения на Вашингтон и Сеул Ulchi Freedom Shield, които винаги вбесяват Пхенян.

Армията на Севера каза в изявление, че ракетите са били изстреляни късно в сряда в „учение за тактически ядрен удар, симулиращо удари с изгорена земя по главни командни центрове и оперативни летища“ през границата в Южна Корея.

„Тактическите балистични ракети“ бяха изстреляни към Източно море, известно още като Японско море, малко преди полунощ южнокорейската информационна агенция Yonhap цитира военните на Сеул.

"Учението има за цел да изпрати ясно послание на враговете", се казва в изявлението на армията, предадено от официалната Корейска централна новинарска агенция.< p>Пхенян проведе рекорден брой тестове на оръжия тази година.

Северът също организира свои собствени армейски учения на командно ниво във вторник в отговор на американско-южнокорейските учения, по време на които лидерът на страната Ким Чен Ун посети тренировъчен команден пункт, каза KCNA.

„Учението има за цел да позволи на всички командващи офицери и щабни части на цялата армия да се подготвят напълно за война“, каза KCNA за тренировъчното учение.

Командващият комитет на Южна Корея Междувременно щабът каза, че военните на юг от границата "поддържат пълна готовност в тясно сътрудничество със Съединените щати".

Техните комбинирани въздушни учения включваха поне един американски стратегически бомбардировач B-1B, летящ над Корейския полуостров по-рано в сряда, според Yonhap - детайл, който особено раздразни Пхенян.

Северът нарече прелитането "сериозна заплаха" и "в съответствие със сценария за превантивен ядрен удар срещу КНДР", официалният акроним на Северна Корея.

„Необратима“ ядрена енергия

Говорителят по националната сигурност на САЩ Джон Кърби, който даваше брифинг, когато новината за изстрелването избухна, отказа коментар пред репортери във Вашингтон.

Във вторник Съединените щати Щатите, Южна Корея и Япония също проведоха тристранно военноморско учение за противоракетна отбрана, което разгневи Северна Корея.

Вашингтон, Сеул и Токио засилиха сътрудничеството си в отбраната през последните месеци в отговор на нарастващите ракетни провокации от страна на Севера.

Последно седмица Пхенян извърши втория си опит да пусне шпионски сателит в орбита, но той завърши с неуспех.

Ким обяви Северна Корея за "необратима" ядрена сила и призова за увеличаване на производството на оръжия, включително тактически ядрени оръжия .

Той също така призова за увеличаване на флота на Северна Корея, като каза, че водите на страната са пълни с „опасност от ядрена война“, съобщиха държавните медии.

„Поради безразсъдните конфронтационни ходове на САЩ и други враждебни сили , водите край Корейския полуостров са превърнати в най-голямото място за съсредоточаване на военна техника в света“, цитира KCNA думите на Ким.

„Постигането на успехи в бързото развитие на военноморските сили се превърна в много неотложен въпрос с оглед на скорошни агресивни опити на враговете."

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР