Северна Корея заяви, че е изпробвала успешно подводен дрон, който

...
Северна Корея заяви, че е изпробвала успешно подводен дрон, който
Коментари Харесай

Северна Корея тества подводен дрон, способен да предизвика „ядрено цунами“

Северна Корея съобщи, че е тествала сполучливо подводен дрон, който може да провокира „ радиоактивно цунами “. Дронът, наименуван “Haeil ”, бе изстрелян край провинцията Южен Хамгьонг, като е плавал над 59 часа на дълбочина от 80 до 150 метра и е бил взривен в края на източното крайбрежие. Твърди се, че дронът е предопределен за атакуване на противников кораби и пристанища, като задачата му е да задейства голяма радиоактивна вълна.

Лидерът Ким Чен Ун следил учението и счита, че това е предизвестие за Съединени американски щати и Южна Корея да „ осъзнаят, че неограниченият потенциал на КНДР за въздържане на нуклеарна война се ускорява с по-голяма скорост “.

Според „ Би Би Си “ най-новото оръжие в ръцете на Северна Корея наподобява на съветските торпеда „ Посейдон “, за които се счита, че могат да провокират нуклеарно цунами. Торпедото „ Посейдон “ е дълго 24 метра и е въоръжено с нуклеарна бойна глава от 10 мегатона. То изминава огромни дистанции под вода – това затруднява намирането и прекъсването му.

Ядрената задвижваща система на „ Посейдон “ би осигурила на практика безграничен обсег. Твърди се, че устройството е в положение да провокира голяма радиоактивна вълна, която може да унищожи крайбрежните градове. Русия обаче не е показала никакви доказателства за сполучлив тест на „ Посейдон “. Анализаторите подозират, че може да минат години преди да забележим сходни данни.

И въпреки всичко специалистите приканват за нерешителност във връзка с тестванията в Северна Корея.

„ Последното изказване на Пхенян, че разполага с подводен дрон, кадърен да провокира нуклеарна бомба, би трябвало да се одобри със песимизъм “, споделя Лейф-Ерик Ийсли, професор в Университета Ewha в Сеул.

В сряда Северна Корея изстреля стратегически ракети с тестова бойна глава. В репортаж на KCNA се споделя, че Пхенян би трябвало да сътвори нуклеарни оръжия, с цел да спре „ безразсъдните военни провокации, които държавните управления на Съединени американски щати и Южна Корея ускоряват “. Въоръжените сили на Съединени американски щати и Южна Корея организираха най-значимите си взаимни полеви учения на Корейския полуостров.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР