Северна Корея твърди, че американски войник е пресякъл границата, търсейки убежище от расизъм

...
Северна Корея твърди, че американски войник, който е пресякъл границата
Коментари Харесай

Северна Корея твърди, че американски войник, който е пресякъл границата миналия месец, е направил това, защото е търсил убежище от “ нечовешко малтретиране и расова дискриминация” в САЩ.

Коментарите, публикувани в държавните медии в сряда, са първото публично изявление на Пхенян за Травис Кинг, който премина от Южна Корея в Северна Корея на 18 юли, докато беше на туристическа обиколка на Joint Security Зона (JSA), която разделя двете държави.

Северна Корея каза, че Кинг е признал, че е преминал незаконно границата с намерението да остане в Северна Корея или в трета страна.

„По време на разследването Травис Кинг призна, че е решил да дойде в КНДР, тъй като е таял недоволство срещу нечовешкото малтретиране и расовата дискриминация в армията на САЩ“, съобщи държавната новинарска агенция KCNA, използвайки акронима за Северна Корея официално име. „Той също така изрази готовността си да потърси бежанец в КНДР или трета страна, като каза, че е разочарован от неравностойното американско общество.“

KCNA каза, че 23-годишният младеж е бил „държан под контрол от войници на Корейската народна армия“ след преминаването му и разследването продължава.

Границата между двете Кореи е силно укрепена, но на JSA границата е маркирана само с нисък бетонен разделител и е относително лесна за преминаване, въпреки присъствието на войници от двете страни.

Американски служители казаха, че вярват, че Кинг е пресякъл границата умишлено и отказаха да го класифицират като военнопленник.

Кинг се изплъзна, когато беше изправен пред дисциплинарни изслушвания след пиянска битка в кръчма, която доведе до инцидент с южнокорейската полиция и заклинание в южнокорейски затвор.

Пентагонът каза, че не може да провери коментарите на Кинг, както се съобщава от KCNA, и остава фокусиран върху безопасното му завръщане. Не се споменава дали е чул повече подробности от Северна Корея.

Чичото на Кинг, Майрън Гейтс, каза пред ABC News по-рано този месец, че неговият племенник е преживял расизъм по време на военното си разгръщане и след като е бил държан в затвора, не е звучал като себе си.

Американските военни се борят как да класифицират Кинг, който се присъедини към армията на САЩ през януари 2021 г.

Като войник на активна служба, той може да изглежда като военнопленник, като се има предвид, че САЩ и Северна Корея технически остават във война. Корейската война от 1950-53 г. завършва с примирие, а не с мирен договор. Корейският полуостров технически остава във война с Командването на Обединените нации (UNC), осигуряващо надзор за примирието.

Но американски служители също казаха, че решението на Кинг да премине в Северна Корея по собствена воля, в цивилно облекло, изглежда го е дисквалифицирало от статута на военнопленник.

Инцидентът от юли дойде, когато отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки, дипломацията е в застой, а севернокорейският лидер Ким Чен Ун призовава за увеличаване на разработването на оръжия, включително тактически ядрени бойни глави.

По-рано този месец UNC заяви, че Северна Корея е „отговорила“ на усилията за обсъждане на случая.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР