Северна Корея разруши днес с експлозии своя полигон за ядрени

...
Северна Корея разруши днес с експлозии своя полигон за ядрени
Коментари Харесай

Северна Корея унищожи ядрения си полигон

Северна Корея унищожи през днешния ден с детонации своя полигон за нуклеарни проби, оповестиха медии, поканени да участват на церемонията в четвъртък, съобщи БГНЕС.

Пхенян също разгласи „ цялостното заличаване “ на оборудването, като уточни, че това е направено по „ транспарантен метод, показващ, че обектът повече не може да бъде употребен за нуклеарни проби “.

Чуждестранни публицисти, поканени на да участват на разрушение на полигона „ Пунгери “ в планина в североизточната част на страната, оповестиха за серия детонации, от които три в във входните тунели към подземния обект, последвани от гърмежи, унищожили близки казармени пространства и други структури.

 „ Имаше голяма детонация, можеше да се почувства, пристигна прахуляк и топлината. Беше извънредно гръмко “, споделя Том Чешиър, публицист на Скай нюз, заяви Агенция Франс Прес.

„ Пунгери “ е мястото, където бяха извършени шестте нуклеарни опита на Северна Корея, в това число последният и най-мощен през септември предходната година, за който Пхенян сподели, че е била атомна бомба.

Експертите са разграничени по въпроса дали разрушаването ще направи полигона ненужен. Скептиците споделят, че оборудването към този момент има зад тила си шест сполучливи нуклеарни тествания и може бързо да се възвърне, в случай че е належащо.

Северна Корея не предложения самостоятелни наблюдаващи от чужбина.

Според други обаче това, че Северна Корея се е съгласила да унищожи полигона без предварителни условия или да изиска нещо в подмяна от Вашингтон, демонстрира, че режимът съществено гледа към смяната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР