Северна Корея провежда своя първи ядрен опит с малка мощност

...
Северна Корея провежда своя първи ядрен опит с малка мощност
Коментари Харесай

Точно преди 11 години Северна Корея прави нещо, което днес я нарежда сред най-големите заплахи за света

Северна Корея организира своя първи нуклеарен опит с дребна мощ тъкмо преди 11 години. Опитът е жигосан от доста страни и от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Първите стъпки в региона на атомната техника Северна Корея прави при започване на Студената война, когато през 1956 година в Съюз на съветските социалистически републики са изпратени група севернокорейски студенти, които би трябвало да получат нужните познания в региона на физиката на обикновените частици и атомната техника.

Малко по-късно, през 1958 година, Съединени американски щати разполагат първите си нуклеарни бойни глави на територията на Южна Корея, чийто брой доближава 950 оръжия през 1967 година

Съгласно севернокорейската политика от началото на 60-те за преобразяване на страната в „ укрепление” тези оръжия евентуално са принудили КНДР да създаде ответен боеприпас.

През 1965 година край дребния град Йонбьон благодарение на Съюз на съветските социалистически републики се построява проучвателен реактор ИРТ-2М, а в средата на 80-те е издигнат и 5-мегаватов реактор вид Магнокс, кадърен да създава 0,9 грама плутоний дневно.

През 70-те години Ким Ир Сен взима решение за изследване на опциите за разработка и разполагане на нуклеарни оръжия, както и построяването на инфраструктура за произвеждането им.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР