Северна Корея продължава да развива своите програми за ядрени и

...
Северна Корея продължава да развива своите програми за ядрени и
Коментари Харесай

Северна Корея развива ядрени, ракетни програми и печели от кибератаки

Северна Корея продължава да развива своите стратегии за нуклеарни и балистични ракети през последната година, а хакерските атаки против тържища за криптовалути бяха значим източник на доходи за Пхенян, съгласно извадка от отчет на Организация на обединените нации, оповестяват " Ройтерс " и " Джапан Таймс ".

Годишният отчет от самостоятелни наблюдаващи на глобите бе показан в петък вечерта на Комитета за наказания към Северна Корея на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Въпреки че не бяха докладвани нуклеарни проби или изстрелвания на ICBM (междуконтинентални балистични ракети), КНДР продължи да развива качествата си за произвеждане на нуклеарни материали ", пишат специалистите.

Северна Корея публично е известна като Корейската народнодемократична република (КНДР). Съветът за сигурност на Организация на обединените нации от дълго време не разрешава провеждането на нуклеарни тествания и изстрелвания на балистични ракети .

" Поддръжката и развиването на нуклеарната и балистичната ракетна инфраструктура на КНДР продължи и КНДР продължи да търси материали, технологии и ноу-хау за тези стратегии в чужбина , в това число посредством киберсредства и взаимни научни проучвания ", се споделя в отчета.

От 2006 година Северна Корея е обект на наказания на Организация на обединените нации, които Съветът за сигурност ускорява през годините в опит да спре финансирането за нуклеарните и балистични ракети на Пхенян.

Наблюдателите на глобите означиха, че е има доста ускоряване на ракетните тествания от Пхенян .

Съединените щати и други обявиха в петък, че Северна Корея е направила девет изстрелвания на балистични ракети през януари , добавяйки, че това е най-големият брой за един месец в историята на стратегиите на страната за ракети и оръжия за всеобщо заличаване.

" КНДР показва увеличени качества за бързо разрастване , необятна подвижност (включително по море) и усъвършенствана резистентност на своите ракетни сили ", споделиха наблюдаващите на глобите.

Мисията на Северна Корея в Организация на обединените нации в Ню Йорк не отговори незабавно на искане за коментар.

Наблюдателите споделиха, че " хакерските атаки, изключително върху активи от криптовалута, остават значим източник на доходи " за Северна Корея и че са получили информация, че севернокорейските хакери не престават да се насочват към финансови институции, компании за криптовалути и тържища.

" Според държава-членка, кибероператори от КНДР са откраднали повече от 50 милиона $ сред 2020 година и средата на 2021 година от най-малко три тържища за криптовалути в Северна Америка, Европа и Азия ", се споделя в отчета.

Наблюдателите също по този начин цитират отчет от предишния месец на компанията за киберсигурност Chainalysis, съгласно която Северна Корея е подхванала минимум седем офанзиви против платформи за криптовалути , които са извлекли цифрови активи на стойност близо 400 милиона $ предходната година .

През 2019 година наблюдаващите на глобите на Организация на обединените нации оповестиха, че Северна Корея е генерирала почти 2 милиарда $ за своите стратегии за оръжия за всеобщо заличаване , употребявайки необятно публикувани и все по-сложни хакерски атаки.

В последния отчет се споделя, че строгата обсада на Северна Корея в отговор на пандемията COVID-19 значи, че " противозаконната търговия, в това число с първокласни артикули, значително е прекъсната ".

През годините Съветът за сигурност на Организация на обединените нации забрани разнороден експорт от Северна Корея - в това число въглища, желязо, олово, текстил и морски блага - и ограничи вноса на недопечен нефт и рафинирани петролни артикули.

" Въпреки че морският експорт на въглища от КНДР се усили през втората половина на 2021 година, той към момента бе на релативно ниски равнища ", споделиха наблюдаващите.

" Количеството на противозаконния импорт на пречистен нефт се е нараснал внезапно през същия интервал, само че на доста по-ниско равнище спрямо предходните години ", се споделя в отчета. " Директната доставка от танкери отвън КНДР до КНДР е прекратена, евентуално в отговор на ограниченията за COVID-19: вместо това единствено танкери от КНДР доставяха нефт ".

Хуманитарната обстановка в Северна Корея " продължава да се утежнява ", се споделя в отчета. Наблюдателите споделиха, че това евентуално се дължи на блокадата на COVID-19, само че неналичието на информация от Северна Корея значи, че е мъчно да се дефинира какъв брой наказания на Организация на обединените нации несъзнателно вредят на цивилните.
 Организация на обединените нации размаха пръст на Северна Корея поради ракетните тествания
Организация на обединените нации размаха пръст на Северна Корея поради ракетните тествания

Гутериш прикани Пхенян да се въздържа от контрапродуктивни действия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР