Северна Корея потвърди информациите за проведен ядрен тест на своя

...
Северна Корея потвърди информациите за проведен ядрен тест на своя
Коментари Харесай

Северна Корея потвърди провеждането на ядрен опит, предизвикал силни земетресения



Северна Корея удостовери информациите за извършен нуклеарен тест на своя територия, заяви БНР, като се базира на Си Ен Ен.

В изказване, излъчено по севернокорейската държавна телевизия, Пхенян дефинира като "перфектено и сполучливо " тестването, извършено с "водородна бомба ".

Устройството, с което е била детонирана бомбата, може да бъде заредено на ракети за далечни дистанции, прецизираха от Северна Корея, която по-рано разгласи, че ще направи "важно известие ". Информацията пристигна часове, след изказаните от редица страни догатки, че Пхенян е провел шестия си по ред нуклеарен тест.

Причина за тях стана записаното в Корейската народно-демократична република земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер по данни на службата за геоложки наблюдения на Съединените щати.

По-рано от американската геологическа топографска работа разпространиха информации за трус със мощ 5,2 по Рихтер. Епицентърът му е бил усетен на 75 километра северозападно от град Кимчхък, ситуиран на територията на провинция Северен Хамгьон. Липсват към този момент данни за жертви или нанесени вреди. От службата означиха и че трусът може да е резултат от гърмеж, без да уточнят от какъв вид е бил той.

За втори трус в Северна Корея с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер осведоми китайската геоложка работа. Според нея така наречен "колапс " е блъснал единствено 8 минути след първото земетресение, за което се счита, че е породено от "експлозия ", провокирана съзнателно от Пхенян. Според службата, координатите на двете трусове са съвсем идентични - това демонстрират и графиките в уеб страницата им, добавя организация "Ройтерс ".

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е било записано и в Съединените щати. След няколкото труса, регистрирани в Северна Корея, земята се е разлюляла и в югоизточната част на северния американски щат Айдахо. Американската геоложка работа след това е записала и още вторични земетресения, само че с по-малка мощ. Няма данни за жертви и опустошения, осведомят локални медии.

Земетресението в Северна Корея евентуално е в следствие от взривяване на 100-килотен заряд. Това е от четири до пет пъти по-голям заряд от този в бомбата, хвърлена над японския град Нагасаки през 1945 година, разясняват от японската метеорологична организация. Според калкулации на организация Йонхап, "изкуственото " земетресение в Северна Корея е било 9,8 пъти по-мощно от предходното нуклеарно тествания, извършено от Пхенян.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР