Северна Корея обяви, че тества безпилотна подводница, способна да произведе

...
Северна Корея обяви, че тества безпилотна подводница, способна да произведе
Коментари Харесай

Северна Корея твърди, че е тествала подводен дрон с ядрени възможности


Северна Корея разгласи, че тества безпилотна подводница, способна да създаде " радиоактивно цунами ". Севернокорейската държавна осведомителна организация KCNA заяви, че " тайното оръжие " е било пуснато във водите на провинция Южен Хамгионг, предадоха международни медии. Той е пътувал повече от 59 часа на дълбочина от 80 до 150 метра и е бил взривен край източното крайбрежие.

Анализаторите приканват да се обърне внимание на изказванието на Северна Корея за опциите на новото оръжие. Други сложиха под подозрение изказванията, отбелязвайки, че Северна Корея и преди е преувеличавала опциите си.

Анкит Панда, специалист по нуклеарна политика във Фондацията Карнеги за интернационален мир, показа в обществените медии в петък: „ Склонен съм да приема Северна Корея съществено, само че не мога да изключа опцията това да е опит за машинация. “

Напрежението остава високо на Корейския полуостров, защото Съединените щати и Южна Корея организират най-големите си военни учения от пет години насам в южната част на полуострова.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол сподели в петък, че ще " накара Северна Корея да заплати за своите безразсъдни провокации ".

В отчета на KCNA се споделя, че оръжието се създава от 2012 година и е минало повече от 50 теста през последните две години.

Наречено " Haeil ", което значи цунами на корейски, KCNA прецизира, че оръжието на Севера е предопределено да нападна противников кораби и пристанища посредством генериране на " супер огромна " радиоактивна вълна.

„ Този нуклеарен подводен атакуващ дрон може да бъде ситуиран на всяко крайбрежие, пристанище или може да бъде теглен от надводен транспортен съд за работа “, се добавя още в изказването.

Тестът от тази седмица „ удостовери неговата надеждност, сигурност и способността му за гибелен удар “, се написа още в отчета на KCNA.

Твърдението на Северна Корея за тестване на дрон идва по същото време, когато Пхенян разгласи, че е тествал крилати ракети, способни да носят нуклеарно оръжие тази седмица.

В отчета на KCNA още се твърди, че създаването на нуклеарни оръжия на Пхенян е належащо, с цел да се противодейства на „ безразсъдните военни провокации, ескалирани от управляващите на Съединени американски щати и Южна Корея “.

.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР