Тази страна най-накрая се отваря отново след Covid. Но все още изисква едноседмична карантина

...
Северна Корея обяви, че ще позволи на своите граждани, живеещи
Коментари Харесай

Северна Корея обяви, че ще позволи на своите граждани, живеещи в чужбина, да се върнат у дома с облекчаване на граничния контрол от ерата на коронавируса. Но все пак ще изисква от тях едноседмична карантина.

Страната реши да „коригира противоепидемичната степен спрямо облекчената пандемична ситуация в световен мащаб“, според Държавния щаб за извънредна епидемична превенция.

Съобщението, съобщено от държавната медия KCNA в неделя, идва месеци след като повечето други азиатски страни облекчиха последните си ограничения от ерата на коронавируса.

Китай, който отдавна управлява един от най-строгите режими на Covid в региона, изостави своя подход на нулева толерантност през декември 2022 г.

Последните действия на Северна Корея, която затвори границите си в началото на 2020 г. в отговор на пандемията, сигнализираха, че страната се отваря отново, но Пхенян все пак ще изисква дори връщане на гражданите в карантина при пристигането им.

„Тези, които се върнат, ще бъдат поставени под подходящо медицинско наблюдение в карантинни отделения за една седмица“, се казва в съобщението.

Новината идва, след като севернокорейски полет от Пхенян пристигна в Пекин във вторник, което беше първият известен международен търговски полет, напуснал Северна Корея от януари 2020 г.

Полетите между Северна Корея и Русия също ще бъдат възобновени, с четири полета между Пхенян и Владивосток този месец.

Също през изминалата седмица около сто севернокорейски таекуондо атлети пристигнаха в столицата на Казахстан, Астана, за да се състезават в 22-то световно първенство на Международната федерация по таекуон-до (ITF) в това, което се смята за първото задгранично пътуване, предприето от севернокорейски спортист екип, откакто бяха наложени ограниченията в страната през 2020 г.

Предишен репортаж от Aruzhan Zeinulla, Mihir Melwani, Lilit Marcus, Yoonjung Seo и Paula Hancocks

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР