Северна Корея може скоро да започне процес по връщането на

...
Северна Корея може скоро да започне процес по връщането на
Коментари Харесай

Пхенян ще връща на САЩ тленни останки на американски войници

Северна Корея може скоро да стартира развой по връщането на тленните остатъци на военнослужещи, в това число американски, оповестени за безследно изчезнали след Корейската война, обявиха публични представители на Съединени американски щати, представени от Ройтерс.

Според източниците, предпочели да останат анонимни, Пхенян ще предава останките на командването на Организация на обединените нации в Южна Корея, откъдето те ще бъдат прехвърляни в американската военна база в Хаваите.

Един от представители разясни, че става дума за „ забележителен брой “ остатъци, само че отхвърли да даде прецизен брой поради непредсказуемостта на севернокорейския водач Ким Чен Ун.

„ Идентифицирането на починалите може да отнеме месеци и даже години “, допълват източниците.

Дотук се стигна, откакто предходната седмица американският президент Доналд Тръмп се срещна Ким Чен Ун в Сингапур. На конференция след срещата Тръмп съобщи, че Пхенян се е съгласил да съобщи останките на американски бойци.

„ Семействата желаят останките на техните татковци, майки и на всички хора, които са били забъркани в тази брутална война. Ким се съгласи толкоз бързо - това е в действителност положително нещо и той го схваща. “, сподели тогава Тръмп.

Според Ройтерс близо 7700 американски военни не престават да се водят в неопределеност след Корейската война от 1950-1953 година От Пентагона настояват, че севернокорейски представители са декларирали по-рано, че разполагат с останките на към 200 американски бойци, починали в спора. Във войната умират повече от 36 500 американски военни.

За  последно Северна Корея връща остатъци на американски военни през 2007 година при посещаване на тогавашния губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън в Пхенян.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР