Северна Корея (КНДР) е внесла значително по-голямо количество стоки миналата

...
Северна Корея (КНДР) е внесла значително по-голямо количество стоки миналата
Коментари Харесай

Русия разреши освобождаването на милиони долари замразени севернокорейски активи

Северна Корея (КНДР) е внесла доста по-голямо количество артикули предходната година и е разширила търговията с новия си сътрудник Русия, съобщи ДПА, като цитира конфиденциален отчет на специалист на Организация на обединените нации, до който е получила достъп.

" Общият размер на търговията през 2023 година е надхвърлил нивото за 2022 година ", се показва в отчета. Някои от поръчаните артикули може да бъдат класифицирани като предмети на лукса, вносът на които в властническата страна е неразрешен.

КНДР като цяло се изолира в навечерието на коронавирусната пандемия, като търговията съвсем изцяло замря. При все това вносът до септември 2023 година е достигнал 1,4 милиарда $, спрямо 911 милиона за цялата 2022 година

Най-големият търговски сътрудник на Пхенян остава Пекин, само че до есента на предходната година търговията с Москва е достигнала 28 милиона $ - като се изключи стоките, които са подложени на наказания. Те включват и доставките на оръжие за Русия, които също се загатват в отчета.

Северна Корея е обект на необятни наказания на Организация на обединените нации и забрани за импорт поради нуклеарната си стратегия.

Докладът е първият от двата годишни документа на експертната група. Той беше показан на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в края на предходната седмица.

На срещата сред севернокорейския водач Ким Чен-ун и президента Владимир Путин в Русия през септември двамата държавни глави одобриха да разширят съдействието си " във всички сфери " и тази договореност се реализира, написа Българска телеграфна агенция.

През октомври Белият дом съобщи, че Пхенян е изпратил на Русия над 1000 контейнера с военно съоръжение и муниции за войната в Украйна. Докладът на Организация на обединените нации също ги загатва, като се базира на почитан представител на " страна членка ".

Тази седмица в. " Ню Йорк таймс " заяви, че Русия е разрешила освобождението на милиони долари замразени севернокорейски активи и е допустимо да оказва помощ на Пхенян в достъпа до интернационалната банкова система, отбелязва южнокорейската организация Йонхап. Според представители на разузнаването на съюзнически на Съединени американски щати страни са били освободени 9 милиона $ от общо 30 милиона, подадени в съветска финансова институция.

Средствата са били освободени след изпращането на оръжия, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР