Северна Корея: Ким Чен Ун показа ракети пред началника на отбраната на Русия Шойгу

...
Ким Чен Ун показа най-новите оръжия на Северна Корея пред
Коментари Харесай

Ким Чен Ун показа най-новите оръжия на Северна Корея пред министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу в сряда.

Пхенян покани руската делегация, водена от г-н Шойгу, както и китайски официални лица.

Те ще присъстват на честванията на Пхенян по повод 70-ата годишнина от примирието в Корейската война, белязани обикновено с масови военни паради.

Изложените оръжия включват междуконтиненталната балистична ракета Hwasong (ICBM).

Успешно тествана през април, се смята, че това е първата ICBM в страната, която използва твърдо гориво, което я прави по-бърза за изстрелване от тези с течно гориво.

Също така бяха показани два нови дизайна на дронове, включително един, наподобяващ основния нападателен ударен дрон, използван от ВВС на САЩ, според NK News, специализиран сайт, фокусиран върху Северна Корея.

Посещението на г-н Шойгу идва на фона на обвинение че Пхенян доставя на Русия оръжия за употреба във войната й в Украйна – твърдение, което и Пхенян, и Москва отричат.

Севернокорейската новинарска агенция KCNA каза, че г-н Ким и г-н Шойгу са обсъдили „въпроси от взаимен интерес“ в областта на националната отбрана и международната среда за сигурност.

Посещението на делегациите за Деня на победата на Северна Корея - както се нарича краят на военните действия през 1953 г. в Севера - се очаква да завърши в четвъртък с обширен военен парад. Корейците технически все още са във война, защото не беше постигнато мирно споразумение, когато конфликтът приключи.

И Русия, и Китай са дългогодишни съюзници на Северна Корея. Посещението им бележи първия път, когато г-н Ким отваря вратите за чуждестранни гости след пандемията на Covid.

Последният път, когато Пхенян покани чуждестранни правителствени делегати за военен парад, беше през февруари 2018 г.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР