Северна Корея каза, че е разрушила днес ядрения си полигон

...
Северна Корея каза, че е разрушила днес ядрения си полигон
Коментари Харесай

Северна Корея съобщи, че е разрушила ядрения си полигон

Северна Корея сподели, че е разрушила през днешния ден нуклеарния си полигон в наличието на задгранични публицисти, съобщи Асошиейтед прес.

Полигонът "Пунгери ", употребен за осъществяването на шест нуклеарни опита от 2006 до 2017 година, се намира надълбоко под планина в рядко обитаемата североизточна част на страната.
Решението на Севера да закрие този обект е считано за жест на благосклонност от страна на севернокорейския водач Ким Чен Ун преди плануваната среща с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Първата детонация, на която публицистите станаха очевидци, бе в към 11 часа локално време. Според севернокорейски публични лица с нея е бил сринат северният тунел. С още две детонации, към 14,20 и 16 часа, са били разрушени западният и южният тунел. Източният тунел бе затворен още след първия нуклеарен опит през 2006 година.

Закриването на обекта включваше още разрушение на наблюдателни пунктове и казарми, употребявани от охранители и други служащи.

Журналистите, измежду които имаше и ефирен екип на АП, дойдоха сутринта и останаха там общо към 9 часа. До това отдалечено място се стига за 11 часа с трен от град Вонсан, намиращ се на изток от столицата Пхенян. С поканата към непознати медии Северна Корея евентуално се надява, че трагични фрагменти, на които се виждат детонации и сриване на входовете на тунелите, ще обиколят света, уточни АП.

Южнокорейското държавно управление приветства ликвидирането на нуклеарния обект, съобщи ТАСС. "Надяваме се тази стъпка да бъде начало на цялостната денуклеаризация на Северна Корея ", сподели представител на външното министерство в Сеул.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР