Северна Корея каза, че е разрушила днес ядрения си полигон

...
Северна Корея каза, че е разрушила днес ядрения си полигон
Коментари Харесай

Северна Корея разрушила ядрения си полигон

Северна Корея сподели, че е разрушила през днешния ден нуклеарния си полигон в наличието на задгранични публицисти, съобщи Асошиейтед прес.

Полигонът " Пунгери ", употребен за осъществяването на шест нуклеарни опита от 2006 до 2017 година, се намира надълбоко под планина в рядко обитаемата североизточна част на страната.

Решението на Севера да закрие този обект е считано за жест на благосклонност от страна на севернокорейския водач Ким Чен-ун преди плануваната среща с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Първата детонация, на която публицистите станаха очевидци, бе в към 11 часа локално време. Според севернокорейски публични лица с нея е бил сринат северният тунел. С още две детонации, към 14,20 и 16 часа, са били разрушени западният и южният тунел. Източният тунел бе затворен още след първия нуклеарен опит през 2006 година.

Закриването на обекта включваше още разрушение на наблюдателни пунктове и казарми, употребявани от охранители и други служащи.

Журналистите, измежду които имаше и ефирен екип на АП, дойдоха сутринта и останаха там общо към 9 часа. До това отдалечено място се стига за 11 часа с трен от град Вонсан, намиращ се на изток от столицата Пхенян. С поканата към непознати медии Северна Корея евентуално се надява, че трагични фрагменти, на които се виждат детонации и сриване на входовете на тунелите, ще обиколят света, уточни АП.

Южнокорейското държавно управление приветства ликвидирането на нуклеарния обект, съобщи ТАСС. " Надяваме се тази стъпка да бъде начало на цялостната денуклеаризация на Северна Корея ", сподели представител на външното министерство в Сеул.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР