Северна Корея изстреля нова подводница за тактическа ядрена атака

...
Северна Корея изстреля първата си оперативна подводница за тактическа ядрена
Коментари Харесай

Северна Корея изстреля първата си оперативна „подводница за тактическа ядрена атака“, ключова част от плана на лидера Ким Чен Ун за развитие флот с ядрени оръжия, който да противодейства на Съединените щати и техните азиатски съюзници.

Подводница № 841 – наречена Hero Kim Kun Ok след видна севернокорейска историческа фигура – ​​беше пусната на вода в сряда, като Ким наблюдаваше събитието, според официалната Корейска централна новинарска агенция (KCNA).

Подводницата е предназначена за изстрелване на тактически ядрени оръжия от под вода, каза KCNA и „предвести началото на нова глава“ за флота на Северна Корея. Не се уточнява броят на ракетите, които корабът може да носи и да изстреля.

Държавните медии показаха стотици хора, събрали се на кея за церемонията с жени, облечени в традиционен корейски ханбок и развяващи цветя и знамена, за да поздравят Ким. Моряците ръкопляскаха в унисон, докато той минаваше покрай него с висши офицери, следвани отзад.

Hero Kim Kun Ok, който ще бъде разположен във водите между Корейския полуостров и Япония, ще изпълнява своята бойна мисия като „едно от основните подводни офанзивни средства на военноморските сили“ на Северна Корея, каза Ким, казвайки страната планира да превърне съществуващите си подводници в атакуващи подводници с ядрено въоръжение и да ускори усилията си за разработване на подводници с ядрено задвижване.

„Постигането на бързо развитие на нашите военноморски сили … е приоритет, който не търпи отлагане предвид … последните агресивни ходове и военни действия на враговете“, каза севернокорейският лидер в реч, очевидно имайки предвид Съединените щати и Юга Корея.

Ким подчерта необходимостта да се „продължи напред с ядреното въоръжение на флота“, каза KCNA.

Северна Корея проведе множество тестове на оръжия през последните години, включително това, което каза, че е „нов тип“ балистични ракети, изстрелвани от подводници, докато Ким засилва усилията си за модернизиране на армията на страната. На страната е забранено да извършва изпитания на балистични ракети поради дългогодишни санкции на ООН.

Анализаторите за първи път забелязаха признаци, че се строи поне една нова подводница през 2016 г., а през 2019 г. държавните медии показаха, че Ким инспектира кораб, за който досега не беше докладван, който беше построен под „неговото специално внимание“ и който щеше да бъде разположен във водите на източното крайбрежие.

Северна Корея има голям подводен флот, но само експерименталната подводница с балистични ракети 8.24 Yongung (August 24 Hero) е известно, че е изстреляла ракета.

Китайска делегация на високо ниво трябва да пристигне в Северна Корея в петък, докато страната се подготвя да отпразнува 75-ата годишнина от основаването си в събота, вероятно с голям парад.

САЩ казаха, че Ким също ще пътува до Русия този месец, вероятно още следващата седмица, за да се срещне с президента Владимир Путин.

Двамата мъже ще обсъдят доставките на севернокорейски оръжия за Москва, според докладите на американското разузнаване, като Северна Корея търси не само хранителна и енергийна помощ, но вероятно и по-модерни оръжейни технологии.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР