Северна Корея има желание да води разговори със САЩ, заяви

...
Северна Корея има желание да води разговори със САЩ, заяви
Коментари Харесай

Северна Корея имала желание за разговори със САЩ

Северна Корея има предпочитание да води диалози със Съединени американски щати, съобщи президентството на Южна Корея в неделя, когато президентът на страната Мун Дже-ин се срещна със севернокроейския военачалник Ким Йон-чхол преди церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчан. Съобщението пристигна часове откакто комунистически Пхенян упрекна Вашингтон, че се пробва да разпалва спора на полуострова с нови наказания, съобщи Ройтерс.

По време на церемонията в Пьонгчан севернокорейската делегация е споделила също, че развиването на връзките сред двете Кореи и сред Северна Корея и Съединени американски щати би трябвало да върви ръка за ръка, се споделя в изказване на южнокорейското президентство.

Иванка Тръмп, дъщерята на американския президент Доналд Тръмп, която представляваше Съединените щати, и ръководителят на севернокорейската делегация Ким Йон-чхол, нямаха директен контакт на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри.

В формалната ложа южнокорейският президент Мун Дже-ин стисна ръката на Иванка Тръмп, а малко по-късно - и тази на военачалник Ким. Представителите на Съединени американски щати и Северна Корея обаче по този начин и не влязоха в директен контакт, удостовери представител на администрацията на Тръмп.

Олимпиадата в Южна Корея мина под лозунга " Игри на мира ". Консервативната съпротива в страната обаче стачкува против визитата на севернокорейския военачалник, който счита за военнопрестъпник и по-конкретно упреква за торпилирането на южнокорейски боен транспортен съд през 2010 година, при което починаха 46 индивида. Режимът в Пхенян отхвърля да е виновен за офанзивата.

Ръководителят на севернокорейската делегация желае да организира диалози със Съединените щати, съобщи по-рано в неделя канцеларията на южнокорейския президент, представена от Асошиейтед прес и ДПА.

Мун Дже-ин се срещна с военачалник Ким Йон-чхол и неговата делегация преди церемонията. Според негов представител военачалник Ким споделил, че Пхенян " има задоволително предпочитание за разговор сред Северна Корея и Съединени американски щати ".

Според някои специалисти, като играе картата на намаляването на напрежението с Юга, Северът се пробва да оправи своя имидж, с цел да си обезпечи фрапантно намаляване на интернационалните наказания против него поради неразрешената му нуклеарна и ракетна стратегия и да вбие чеп сред Сеул и Вашингтон. Като знак, че " олимпийското помирение " не е решило казуса, президентът на Съединени американски щати наложи в петък нови едностранни наказания на Северна Корея, а през вчерашния ден тя го упрекна, че доближава полуострова към война, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Подобряването на връзките сред Северна и Южна Корея зависи от решаването на казуса със севернокорейската нуклеарна стратегия, даде да се разбере представител на Държавния департамент на Съединени американски щати, представен от Ройтерс.

" В стеснен контакт сме с Южна Корея за нашия обединен отговор на Северна Корея. Както съобщи президентът Мун, подобряването на връзките сред Северна и Южна Корея не може да напредне настрана от решаването на (проблема със) севернокорейската нуклеарна стратегия ", съобщи в неделя цитираният представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс изрази сходна позиция. Всеки разговор със Северна Корея би трябвало да докара до превръщането на полуострова в зона, свободна от нуклеарни оръжия. Максималният напън върху режима в Пхенян ще продължи до постигането на тази цел, акцентира Сандърс.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР