Северна Корея е ускорила работите по изработване на детайли за

...
Северна Корея е ускорила работите по изработване на детайли за
Коментари Харесай

Северна Корея работи по нов ядрен реактор

Северна Корея е ускорила работите по разработване на елементи за нов нуклеарен реактор, който строи, и продължава да употребява съществуващия реактор, който обезпечава гориво за атомни бомби. Това се установи в отчет на Международна организация за атомна сила (МААЕ), огласен през днешния ден и представен от Reuters.

В документа, квалифициран за годишната конференция на организацията на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол, се установи, че "в апаратура за произвеждане на реактор за лека вода има признаци за нараснала интензивност, съвпадащи с производството на някои съставни елементи за реактор ".

В отчета написа още, че "не са следени признаци за доставка или монтиране на огромни съставни елементи за реактор ". Очаква се новият реактор да бъде по-голям от настоящият пробен в Йонбьон, за който има индикации, че е в употреба. Предполага се, че в Йонбьон работят и центрофуги за обогатяване на уран, споделя МААЕ.



В предходния отчет на организацията на Организация на обединените нации се посочваше, че първият реактор е презареден през 2015 година и че неговите горивни пръти ще траят до края на 2017 година

МААЕ няма достъп до Северна Корея и следи за дейностите й най-вече посредством сателитни изображения, означават организациите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР