Северна Корея е страна на голямото нямане. Но италианската пица

...
Северна Корея е страна на голямото нямане. Но италианската пица
Коментари Харесай

Когато пицата стигна до Северна Корея

Северна Корея е страна на огромното нямане. Но италианската пица идва там още преди години - поради Ким Чен Ир , който е обожавал пица, само че и с помощта на едни 500 контрабандни диска. Ето историята:

Пицария като в Италия. Насред Пхенян. За това е мечтаел Ким Чен Ир. Севернокорейският деспот, който приживе става прочут със страстта си към изисканата кухня, е обожавал пица. Толкова доста обичал италианското национално ядене, че желал непременно да го внесе в родината си. Така преди девет години в Северна Корея порти отваря първата пицария. " Milky Way " е заведение за елитите - надалеч от мрачната севернокорейска реалност, надалеч от вездесъщите бедност и апетит.
 Ким Чен-ун БГНЕС
Диктаторът следял всичко със зорко око: съставките за пиците били доставяни непосредствено от Италия. А готвачите били изпращани на кулинарни курсове в Рим и Неапол, с цел да научат на място по какъв начин се подготвя истинска пица. Днес " Milky Way " попада даже в онлайн пътеводителя Lonely Planet, а в рецензията за заведението се споделя, че пиците били  " много допустими ".

" Луди по всичко, което идва от чужбина "

Излизащият в Япония вестник на живеещи в заточение севернокорейци " Choson Sinbo " е първото издание, което през 2009 осведоми за откриването на пицарията. Новината бързо се популяризира, откакто медии от всички краища на света препечатват известието. Прочита го и южнокорейският създател Хуанг Ким. И остава мощно впечатлен. " Стори ми се доста необичайно, тъй като достъпът до непознати културни въздействия в Северна Корея е мощно ограничен и строго регламентиран - най-малко що се отнася до елементарните хора ", споделя той. И прибавя: " Но както знаем, политическото управление се употребява с привилегии. И по този начин в Северна Корея внезапно се появи пицария, в която обаче можеха да се хранят единствено малко на брой. Обикновеният народ нямаше достъп до тази храна ".

Южнокорейският създател не престава да мисли за тази история. И внезапно му хрумва следната концепция: да направи поредност от къси филми, които по някакъв метод да изпрати на севернокорейските си съседи. Така поражда планът " Pizzas for the people " - къси филмчета, които засягат най-различни тематики. " Идеята беше в леко язвителен звук да покажем на севернокорейците западния метод на живот ", споделя Хуанг Ким. В обособените епизоди се споделя да вземем за пример за Коледа или за корейската поп музика. И, несъмнено, за италианската пица.

" За да не ви се постанова да чакате месеци наред за свободна маса в " Milky Way ", ето по какъв начин да си приготвите вкусна пица в домашни условия ", споделя млада актриса в епизода, отдаден на пицата. И обяснява какви артикули са нужни. " Ние в Корея нямаме от тези огромни чушки, които се продават в Европа, само че вие можете да ползвате дребните. И с тях става. Иначе ви трябват още: домати, царевица и колбас. И, несъмнено, кашкавал. Знам, че кашкавал мъчно се намира, та по тази причина бихте могли да употребявате тофу. Тестото можете да разточите с празна бутилка от ракия. После подреждате нарязаните артикули от горната страна, слагате пицата във фурната - и готово ", изяснява дамата.
Нима хората в Северна Корея се интересуват от сходен филм? Нима си нямат надалеч по-сериозни проблеми? И Хуанг Ким си задава тези въпроси, преди да се захване с филмовия си план. И по тази причина се обръща за съвет към севернокорейци, живеещи в заточение. " Попитах ги дали моята концепция ще се одобри добре в Северна Корея. Всички ме увериха, че хората сигурно ще проявят интерес. Били луди по всичко, което идва от чужбина. "

Глад за просвета. И за пица.

На черния пазар в Северна Корея се продават безчет DVD-та с филми или сапунки от чужбина - най-много от Южна Корея. Човек може да си купи на черно и книги или дискове с музика. " Всички тези артикули са доста търсени ", споделя Ким и прибавя: " Макар и да нямат с какво да живеят, доста севернокорейци се пробват да спестят малко пари, с цел да си купят дискове. Бих го нарекъл апетит за просвета ".
Хуанг Ким приключва плана си през 2010 година. Прави 500 копия и ги предава на трафиканти, които на собствен ред ги популяризират в Северна Корея.

" Обществена загадка е, че контрабандата процъфтява. По този метод в Северна Корея непрекъснато влизат артикули и пари. Това, несъмнено, е неразрешено, само че севернокорейското управление си затваря очите, тъй като се отразява добре на стопанската система ", споделя Хуанг Ким и изяснява: " Не продадох дисковете на трафикантите, а просто им ги дадох и им споделих сами да решат дали ще ги продават или ще ги раздават гратис на хората. Не знам какво се е случило, някои от трафикантите несъмнено са взимали пари за филмите ".

Хуанг Ким не знае и какъв брой севернокорейци са гледали неговите филми. Но трафикантите са му споделили, че са раздали всичките 500 диска. Донесли са и доказателство: " Показаха ми писма от хора, които са гледали видеото и по-късно фактически са си приготвили пица. Имаше дори и фотоси ", споделя Ким.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР