Северна Корея е получила помощ от Русия за успешното изстрелване

...
Северна Корея е получила помощ от Русия за успешното изстрелване
Коментари Харесай

Русия е помогнала на Северна Корея за изстрелването на разузнавателния спътник

Северна Корея е получила помощ от Русия за сполучливото изстрелване на разследващ сателит по-рано тази седмица, оповестиха южнокорейски депутати, като се позоваха на разследващата организация на страната. Изстрелването във вторник бе трети опит на Пхенян за изстрелване след два несполучливи и първият след посещаване на севернокорейския водач Ким Чен-ун в Русия през септември, по време на което президентът Владимир Путин даде обещание да помогне на Пхенян в строи спътници, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки  Ройтерс.

След диалозите сред двамата водачи Северна Корея е изпратила данни за ракетите-носители, употребявани при две предходни изстрелвания на спътници, а Русия е предложила своя разбор на данните, съгласно Ю Санг-бум, член на парламентарната комисия по разузнаване.

" Що се отнася до триумфа на третото изстрелване, Националната разследваща работа счита, че е имало помощ от Русия ", сподели Ю пред кореспонденти, като се базира на обществено декларирания ангажимент на Путин да помогне за ракетата-носител на Корейската народнодемократична република (КНДР), както и на обмена на данни сред Пхенян и Москва.

Държавните медии на Северна Корея обявиха през вчерашния ден, че водачът на страната е разгледал фотоси на американски военни обекти, направени над остров Гуам, само че Ю съобщи, че е мъчно да се ревизира дали спътникът е бил в положение да снима такива изображения.

Южнокорейските военни споделиха, че частите от ракетата, открити след несполучливото второ изстрелване през май, са посочили, че това не би могло да бъде пълноценно работещ разследващ спътник.

Те можеха да дефинират опциите на спътника, единствено в случай че Северна Корея разгласява видеозапис, показващ, че е направила тези фотоси на Гуам ", сподели Ю, като се базира на разследващата работа.

Друг член на комисията, Юн Кун-йон, съобщи, че най-новото изстрелване е било сполучливо, защото спътникът е навлязъл в орбита. Той сподели още, че Северна Корея може да изстреля и други спътници, а също да извърши нуклеарен опит идната година.

Последното изстрелване провокира наказание от страна на Съединените щати и други западни страни, а Сеул прекрати осъществяването на част от военния пакт със Пхенян от 2018 година, отбелязва Ройтерс.

Русия и Северна Корея отхвърлят да имат покупко-продажби за оръжие, само че дадоха обещание да засилят военното си съдействие.

Вчера говорителната на съветското министерство на външните работи Мария Захарова отхвърли Москва да противозаконни военни покупко-продажби с КНДР, като съобщи, че Русия извършва резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Обвиненията, които бяха отправени към нас /.../ са неоснователни и няма никакви доказателства за тях ", съобщи тя.

Резолюциите на Организация на обединените нации, признати с поддръжката на Москва, не разрешават създаването на технологии, използвани за стратегиите за балистични ракети на Северна Корея, и съдействието в области като нуклеарната просвета, технологиите, космонавтиката и авиоинженерството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР