Северна Корея е похарчила близо 642 милиона долара за своята

...
Северна Корея е похарчила близо 642 милиона долара за своята
Коментари Харесай

Северна Корея е похарчила 642 милиона долара за ядрени оръжия

Северна Корея е похарчила близо 642 милиона $ за своята нуклеарна стратегия предходната година, съгласно антиядрени деятели, оповестява организация Ройтерс. Бедната страна наподобява е подготвена да тества ново оръжие, макар че се бори с експлоадирането на COVID-19 и икономическата рецесия, съобщи News.bg.

Няма доказани данни за нуклеарните разноски на Северна Корея или размера на нейния боеприпас. От 2006 година насам страната е направила минимум шест нуклеарни теста и наподобява се готви да възобнови тестванията за първи път от 2017 година В отчет за световните разноски за нуклеарни оръжия, основаната в Женева интернационална акция за унищожаване на нуклеарните оръжия съобщи, че оценката ѝ се основава на догатката, че Северна Корея продължава да харчи към една трета от брутния си народен приход (БНД) за военните си и към 6% от този боен бюджет за нуклеарни оръжия.

Тази оценка слага Северна Корея като най-слабо изразходващата страна от деветте страни с нуклеарно оръжие, обхванати от отчета на ICAN, като харчи към половината по-малко от идната най-ниска страна, Пакистан. Съединените щати, които водят интернационална акция за налагане на наказания на Северна Корея поради нейното нуклеарно оръжие и създаване на балистични ракети, подлагаха на критика Пхенян, че харчи милиони долари за военните си сили, до момента в който страната е изправена пред дефицит на храна и други стопански проблеми.

Северна Корея твърди, че има суверенно право да създава нуклеарни оръжия за самозащита и че те са нужни за отбрана на страната пред интернационалните закани. Не е ясно дали Пхенян е понижил финансирането за своята нуклеарна стратегия по време на пандемията. Но анализатори, задгранични чиновници и самостоятелни специалисти, които следят глобите на Организация на обединените нации, оповестяват, че Пхенян наподобява е напреднал с оповестената си цел за развиване и разширение на своя боеприпас, като интензивността и новото строителство се следят в главния му нуклеарен реактор, урановата мина и други свързани уеб сайтове.

В годишен отчет, оповестен тази седмица, Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) пресметна, че Северна Корея е събрала до 20 бойни глави и евентуално има задоволително делящ се материал за почти 45-55 нуклеарни устройства. " Военната нуклеарна стратегия на Северна Корея остава централна в нейната тактика за национална сигурност ", сподели SIPRI. Последните отчети за защита на Южна Корея оповестяват, че Северна Корея има към 50 кг оръжеен плутоний и " обилни " количества мощно обогатен уран, оценка, която остава непроменена от 2016 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР