Северна Корея е под строга блокада, след като официално потвърди

...
Северна Корея е под строга блокада, след като официално потвърди
Коментари Харесай

Северна Корея под блокада заради „първия” случай на COVID 19

Северна Корея е под строга обсада, откакто публично удостовери „ първия ” случай на заразяване с Коронавирус 19. Държавните медии оповестиха за огнище на Omicron в столицата Пхенян, само че не показаха броя на случаите.

Северна Корея отхвърли интернационална помощ и ваксини, които ѝ бяха препоръчани от други страни. Вместо тях севернокорейският водач Ким Чен-ун запечата границите и разгласи, че в страната няма регистриран случай на заразяване, напомня BBCNews.

Здравни специалисти обаче са на друго мнение – те считат, че вирусът циркулира в Северна Корея и 25-милионното ѝ население е изключително уязвимо, заради слабата здравна система, неналичието стратегии за справяне с заболяването, както и отхвърлените оферти на интернационалната общественост за доставка на имунизациите на AstraZeneca и на китайската Sinovac.

На този декор водачът Ким Чен-ун даде обещание да изкорени огнището, което дефинира като „ тежка национална изключителна обстановка “, която е нарушила „ карантинния фронт “ на страната.

Северна Корея бе една от първите страни, които затвориха границите си още през януари 2020 година, само че това спря доставките от първа нужда и удари стопанската система.

Според вестник KCNA Ким Чен-ун е разпоредил „ оптимален незабавен ” откакто е първият случай на вид Omicron е бил открит в столицата преди четири дни.

Правителството на Южна Корея е възобновило предлагането си за филантропична помощ на Севера в отговор на новината за епидемията. Пхенян към момента не е дал отговор.

Повече от две години Северна Корея отхвърля да има заболели от Коронавирус 19. Без ваксини, с неприятно опазване на здравето и стеснен потенциал за тестване на хора, опциите на страната са доста лимитирани сега.

Според някои анализатори случаите Коронавирус 19 евентуално ще попречи на нуклеарните упоритости на Северна Корея, които бяха демонстрирани неотдавна. Страната твърди, че е провела повече от дузина неразрешени ракетни тествания, в това число едно на междуконтинентална балистична ракета - оръжие, което не е тествано повече от четири години.

Ян Му-джин, професор в Университета за севернокорейски проучвания, уточни пред Агенция Франс Прес, че Северна Корея може да отсрочи проектите си за нуклеарен опит, с цел да се концентрира върху битката с огнището, макар че, в случай че публичните страхове ескалират, Ким Чен-ун ще продължи с проби, които да отклонят тези опасения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР