СЕВЕРНА ГАЗА — В останките на това, което някога е

...
СЕВЕРНА ГАЗА — В останките на това, което някога е
Коментари Харесай

Поглед към мисията на Израел да унищожи огромната мрежа от тунели на Хамас в Газа

СЕВЕРНА ГАЗА — В останките на това, което в миналото е било палестински плажен курорт, екип от израелски бойни инженери се сблъскват с фундаментален въпрос за тази война: Кога даден регион може да се смята за свободен от Хамас?

Израелските сили превзеха тази линия от средиземноморското крайбрежие на Газа преди дни. Оттогава колони от израелски бойци се търкаляха по пътя си на юг към град Газа.

И въпреки всичко в събота израелските отбранителни сили споделиха, че трима бойци на Хамас са избухнали от тунел, прикрит под краката на бойците, с цел да устройте засада с щурмови пушки и реактивни гранати. Никакви израелски бойци не са били убити, сподели IDF, само че тунелът е представлявал опасност надълбоко зад фронтовата линия.

„ Така че в този момент ще го взривим “, сподели израелски офицер. Миг по-късно тежък експлозив изпрати бликам пурпурен пясък към небето. Един тунел свален, още доста предстоят.

NBC News получи необичаен достъп до северна Газа в неделя, следвайки бойните инженери в задачата им да намерят и унищожат големия тунел на Хамас мрежа. Лидерите на Хамас се похвалиха, че лабиринтът от тунели е дълъг стотици благи и е цялостен с клопки. Израелските военни споделят, че съставляват огромна опасност за сухопътните им сили, защото те напредват по-дълбоко в линията.

Присъединихме се към колона от израелски транспортни средства, които се насочиха през процеп в граничната ограда с Газа, същата ограда, която стотици Терористите на Хамас нахлуха на 7 октомври по пътя си да нападат военни постове и да избият цивилни в граничните общности.

NBC News съумя да придружи израелските отбранителни сили в Газа при условия, които ни пречат да използваме изображения на военнослужещи от по-нисък чин. NBC News не разреши на IDF да види никакви приключени истории.

След като преминахме поредност от пунктове, спряхме пред останките на двуетажна цивилна къща, една от дребното към момента стоящи. Стената на стълбището беше отчасти разрушена, принуждавайки израелските бойци да се наведат под усукана желязна греда. Единственият знак за палестинските цивилни, които в миналото са живели там, беше редица от пластмасови буркани на стелаж за подправки, държащи захар и пакетчета чай.

На няколко метра от изоставената кухня беше подполковник Ариел Гонен. гледайки дребен екран, държан от един от неговите бойци. Той сподели черно-бели фрагменти от вътрешността на тунел.

„ Ние сме в огромна интервенция, с цел да превземем допустимо най-вече тунели, да ги проучим и явно да ги прекратим “, сподели той пред NBC News. „ Тунелите са под лечебните заведения, всичко. Виждаме, че са под учебни заведения, под джамии. ”

Гонен сподели, че тунелът на екрана на неговия боец е единствено на няколко метра от него, в задния двор на цивилната къща. Израелските сили го бяха разкрили единствено преди няколко часа и бяха пуснали камера в 15-метровата му шахта (около 50 фута), с цел да видят какво има изпод.

Търсенето на тунела беше подтикнато от засада в петък.

„ Бяхме атакувани от няколко терористи, пристигнали от този тунел “, сподели майор Мааян Мула. „ Те излязоха, започнаха да стрелят по нас и избягаха назад. Така че претърсихме региона и открихме тунела. ”

Начертавайки диаграма в праха, Мула сподели, че тунелите минават както от изток на запад, по този начин и от север на юг. Основните награди за бойната му инженерна единица бяха по-големите, централни тунели, от които се изстрелваха по-малки.

Мрежата от тунели не е единствено автомагистрала за бойците на Хамас, с цел да пътуват из Ивицата, без да се излагат на израелски въздух мощ. Те също по този начин са укритие за водачите на групата и, съгласно израелски публични лица, където евентуално се държат заложниците.

Мула сподели, че до момента в който войските му са изследвали тунелите, те към момента не са разкрили никакви следи от заложници. „ Те ги държат в центъра “, сподели той. — Не тук горе. Сигурно е, че не ги намерихме. “

Съдбата на заложниците тежи тежко на израелските войски, до момента в който напредват. „ Всеки в Израел познава някой, който е бил погубен или похитен “, сподели младши боец, седнал в профил на бронетранспортьор. „ Върнете заложниците “, гласят графитите на иврит, изрисувани със спрей в профил на отчасти разрушена хижа.

Докато бойните инженери търсят врагове под повърхността, има и опасност от горната страна. „ Използват дронове. Не толкоз, колкото си мислехме, само че те ги употребяват “, сподели майор Томер, чието фамилно име IDF изиска да не бъде разкрито от съображения за сигурност. По-рано тази седмица Хамас разгласява видео, показващо дребен дрон, който пуска експлозив върху отряд израелски бойци.

Кулите на доста израелски танкове в този момент са предпазени от настърган железен похлупак, предопределен да осуетява офанзиви от дронове.

В опустошения морски курорт израелските булдозери бяха основали големи пясъчни берми, обърнати на юг към град Газа. Двама млади израелски бойци, кацнали на един от тях, с пушки, ориентирани към далечните кълба пушек от въздушните удари. Трети лежеше против мръсотията, изтощението му беше явно.

„ Беше мъчно “, сви плещи той. Но той сподели, че споменът за клането на 7 октомври държи него и другите бойци съсредоточени. „ Знаем защо се борим. Това е несъмнено. ”

Тази публикация е оповестена в началото на NBCNews.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР