„Северен поток 2“, който наричат още „тръбата на Путин“ може

...
„Северен поток 2“, който наричат още „тръбата на Путин“ може
Коментари Харесай

OBOZREVATEL : Нов удар на Путин по Украйна


„ Северен поток 2 “, който назовават още „ тръбата на Путин “ може да бъде издигната още към края на 2019 година Неговата задача е да доставя газ до Европа, заобикаляйки Украйна. Новият поток освен ще лиши страната от към 3 милиарда годишно, само че и ще сътвори опасност от военно обостряне на връзките. Против строителството се афишират освен Украйна, само че и Полша, Съединени американски щати и още редица страни. В същото време Германия поради личните си стопански ползи поддържа плана на Путин. „ „ Обозреватель “ разбра с какво Украйна заплашва „ Северен поток 2 “ и действително ли е да прекъсне строителството.

Основното:

„ Северен поток 2 “ може да бъде издигнат до края на 2019 година

Украйна рискува да загуби към 3 милиарда $ облага на година от преноса

Новият газопровод ще ускори въздействието на Русия в Европа и „ ще развърже ръцете “ в Украйна

Против плана са Полша, Съединени американски щати и още редица страни, само че от него е заинтригувана Германия

Спирането на строителството е на практика невероятно

„ Северен поток 2 “ убива Украйна

Украинската газотранспортна система е една от най-големите в Европа. Пропускателната й мощ на изхода е към 145 милиарда куб м годишно. Тя освен носи милиарди долари годишно, само че и пази страната от цялостно нахлуване от страна на Русия.

Газа през Украйна от страната агресор идва до Европа. Ако северният комшия не зависи от украинската газотранспортна система, това в действителност би развързало ръцете му и би дало съображение за нарастване на военните сили в акваторията на Черно море, убеден е представителят на Върховната рада Андрей Парубий. Той е изпратил писмо със надлежно наличие в края на предходната година до вицепрезидента на Съединени американски щати и началник на Конгреса Майк Пенс.

„ В плановете „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “ съветският „ Газпром “ е единствен притежател на газопровода, а също по този начин на газа, който ще се транспортира от него, до момента в който доближи Германия и Турция. Позовавайки се на нуждата от отбрана на такива значими обекти от инфраструктурата Кремъл може в бъдеще да усили военното си наличие в Балтийско и Черно морета “, се споделя в писмото.

Да се убеждават американските политици в това, че „ тръбата на Путин “ е рискова за Европа, че ще навреди на Украйна и, че ще сътвори спомагателни опасности, не е належащо. Те така и така са съгласни с това. В битката срещу новия поток американците са главният сътрудник. В тесни кръгове се приказва, че Съединени американски щати имат свои визии за европейския пазар и по тази причина за тях просто не е преференциално разширението на въздействието на Руската федерация, само че както излиза наяве украинските и американските ползи по този въпрос съответстват.

Представители на Съединени американски щати постоянно афишират твърдата си позиция във връзка строителството на потока. Преди няколко седмици техният дипломат в Германия Ричард Гренъл изпрати писма до немските компании с предизвестие: за присъединяване в строителството на „ Северен поток 2 “ ще ги санкционират със наказания. В писмото също по този начин е разказана повода: в случай че европейските доставки на газ през Украйна станат непотребни, Киев ще загуби смисъла си в областта на политиката на сигурност, заради което ще се усили риска от намеса от страна на Русия “.

В Германия, която е заинтригувана от строителството на „ тръбата “ реагираха изказването с рецензия. Лидерът на партията на канцлера Анагрет Крамп-Каренбауер счита, че „ бизнесът е дал еднопосочният си отговор “. Той е приел писмото от посолството като опасност.

Друг съдружник на Украйна е Полша. Там също осъждат строителството на „ Северен поток 2 “ и означават, че той „ убива “ Украйна. Преди няколко седмици министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович в изявление за немското издание „ Ханделсблат “ направи много гръмко изказване. По думите му, пускът на газопровода ще унищожи резултатът от антируските наказания и ще се трансформира в огромна опасност за Украйна.
„ Северен поток 2 “ убива Украйна. Ако преносът на съветски газ през Украйна бъде преустановен, страната освен ще загуби обилни доходи, само че на първо място гаранциите за отбрана от следваща съветска експанзия “, акцентира министърът на външните работи на Полша.

Какво ще стане със „ Северен поток 2 “

Украйна, при положение на стартирането на газопровода, който заобикаля територията й може да загуби към 2-3 % от Брутният вътрешен продукт, сочат изчисленията на министерство на финансите. И би трябвало да се готви за такава вероятност. Всички страни, които трябваше да дадат своите позволения за строителството към този момент направиха това. В планът са вложени големи средства и никой не желае да ги загуби.

Официален Берлин разяснява: юридически учредения за прекъсване на плана, няма. Германия преди всичко преследва своите лични ползи. След пуска на „ Северен поток 2 “ тя ще стане най-големият газов хъб в Европа и ще получава колосални облаги, изяснява специалистът по интернационалните връзки Максим Яли. „ С 99% мога да ви кажа, че той ще се състои “, споделя той.

С тази позиция е склонен и икономистът Виталий Кузмин. Неговият мотив е че от строителството са заинтригувани Италия, Австрия, Франция, Германия. За тях преди всичко са икономическите благоприятни условия.

„ Виждаме кои са петте съществени компании в Европа, които финансират този план - ENGIE (Франция), OMV (Австрия), Royal Dutch Shell (Великобритания, Нидерландия), Uniper и Wintershall (обе — Германия). Тези компании са заинтригувани от приемането на облаги и Украйна може да остане без активност “, предвижда специалистът от Украинския институт на бъдещето Иля Куса.

Вариант, при който европейските страни да се откажат от плана е вероятен. Но за това Русия би трябвало да направи изключителни стъпки и да провокира следващата вълна от разширението на глобите. А другояче вероятността от стартирането на „ Северен поток 2 “ е доста огромна, остава единствено да се надяваме, че част от доставките през газотранспортната система ще се запазят, това да ни даде опция да задържим системата в работно положение.

https://www.obozrevatel.com/ukr/economics/novij-udar-putina-po-ukraini-v-ssha-byut-na-spoloh-a-v-nimechchini-chekayut-pributok.htm
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР