Северен поток 2 към момента е завършен с 99%, корабът

...
Северен поток 2 към момента е завършен с 99%, корабът
Коментари Харесай

"Северен поток 2" е завършен на 99%

" Северен поток 2 " все още е приключен с 99%, корабът за полагане на тръби " Фортуна " продължава да работи на последния сектор ", споделиха от компанията оператор Nord Stream 2 AG пред ТАСС.

Изявлението пристигна седмица след реализирано съглашение сред Съединени американски щати и Германия за плана

В същото време корабът за полагане на тръби " Академик Черски " е приключил напълно в началото плануваната работа на газопровода " Северен поток 2 ". По този метод газопроводът е приключен на 99%. " Фортуна " продължава да работи на финалната част от плана ", съобщи източникът от компанията оператор.

Изграждането на " Северен поток 2 " би трябвало да приключи до края на август, а първият газ e допустимо да бъде пуснат по газопровода още тази година, разгласи в това време шефът на австрийската компания OMV Райнер Зеле на конференция във връзка представянето на корпоративния доклад на OMV за второто тримесечие.

" Ще притискам палци за " Северен поток 2 " ". Ръководителят на австрийската компания сподели, че строителството ще завърши в края на август. Затова имаме вяра, че тази година може да потече газ, има огромен късмет това да стане, сподели Зеле, представен от ТАСС. Той чака стартирането в употреба да стартира през втората половина на 2021 година.

Проектът ще обезпечи сигурен достъп на Европа до газ, който играе значима роля в енергийния преход, безапелационен е Зеле.

Финансовият шеф на OMV Райнхард Флори добави, че компанията е отпуснала малко над 800 милиона евро за финансиране на плана.

Зеле приветства съглашението за " Северен поток 2 " сред Съединени американски щати и Германия, защото съгласно него то ще обезпечи завършването на плана и въвеждането на газопровода в употреба.

Какво се чака от геополитическата договорка за " Северен поток 2 "

Наскоро Германия и Съединени американски щати реализираха съглашение за " Северен поток 2 ", като в центъра на договорката им е газовият пренос през Украйна. Берлин и Вашингтон се договориха да наложат наказания на Русия, в случай че тя се откаже от него.

Целта е Украйна да продължи да получава директни такси, които са главен източник на държавни доходи и откакто " Северен поток 2 " стартира да действа. Настоящата директна договорка сред Русия и Украйна завършва през 2024 година.

Вашингтон продължава да счита, че планът е неприятна договорка за Европа, само че няма какво да се направи, тъй като е пред привършване и в него вземат участие европейски сътрудници. Но приемайки договорката, съобщи, че Берлин се е заел да вземе ограничения, ако Русия опита да употребява енергетиката като оръжие или извърши нови нападателни дейности против Украйна или други страни от Централна и Източна Европа, като наложи наказания.

Берлин удостовери, че няма да се поколебае да го направи.

Същевременно Германия и Съединени американски щати оповестиха, че ще работят и за понижаване на зависимостта на Украйна от съветския газ и от приходите от преноса.

Москва одобри известията за постигнатото съглашение с неразбиране. Русия постоянно се е обявявала за опазване на преноса през Украйна. Колкото до " Северен поток 2 ", това е единствено търговски план и политическата интервенция, в това число договорката сред Германия и Съединени американски щати, наподобява несвоевременно, съобщи пред " Известия " Павел Завални, началник на енергийната комисия в съветския парламент.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък подсети, че президентът Владимир Путин неведнъж е казвал, че Русия е подготвена да разиска удължаването на преноса на газ през Украйна след 2024 година

Русия постоянно е била и си остава виновен поръчител за енергийната сигурност на европейския континент, или даже бих споделил, в по-широк, световен мащаб, означи Песков пред кореспонденти откакто Германия и Съединени американски щати оповестиха съглашението си.

Москва се готви за енергийни договаряния със Запада, писа " Независимая газета ". На договарянията с германците Русия няма " да претендира за вреди ", това не е признато в интернационалната търговия.

" Газпром " може да означи, че украинската газопреносна система (ГПС) е остаряла и преносът през нея коства скъпо. Съединени американски щати и Германия може да обещаят на Украйна заеми и да заявят, че може да влагат в нейната ГПС, само че до момента в който Киев самичък не предложи на Русия преференциални разновидности за пренос, никакви германско-американски сделки няма да спомогнат доста за опазване на преноса, разяснява специалистът Станислав Митрахович.

В същото време Украинският външен министър Кулеба съобщи, че Киев търси по-силни гаранции за сигурност поради " Северен поток 2 " и публично инициира съвещания с Европейския съюз и Германия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР