Северен поток 2 е бизнес проект, който вече е реализиран.

...
Северен поток 2 е бизнес проект, който вече е реализиран.
Коментари Харесай

Проф. Йоханес Фарвик: Ако Русия нахлуе в Украйна, това ще е краят на Северен поток 2

" Северен поток 2 " е бизнес план, който към този момент е осъществен. Газопроводът е издигнат. Остава да се реши, дали планът дава отговор на европейското право. Решението не е политическо и ще се вземе от самостоятелна немска организация " - по този начин звучеше немският канцлер Олаф Шолц през декември.

След серията диалози сред външните министри на Съединените щати и Русия, тази седмица настъпи лека смяна в изрече на социалдемократа:

" По този въпрос бившето немско държавно управление на тогавашния канцлер Ангела Меркел, в тесни съвещания с мен и тогавашния външен министър Хайко Маас, се договорихме със Съединените щати. Ние поддържаме всички аспекти на това съглашение. Пределно ясно е, че възможна военна намеса в Украйна ще има висока цена и че всичко ще бъде предмет на договаряния ", сподели Олаф Шолц откакто одобри генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Берлин.

Шолц оглавява държавното управление на основна за трансатлантическото единение страна. Германия е политическа и икономическа мощност в Европа. И когато Берлин не приказва с един глас, това най-малкото основава усещането за разнобой в редиците на Запада. В договарянията с Москва това е последното нещо, от което Западът има потребност в този момент. Но разнобоят сред тримата съдружни сътрудници в немското държавно управление се чува доста отчетливо. Особено, когато става дума за противоречивия газов план „ Северен поток 2 “.

Като „ страна в сърцето на Европа “, както Германия обича да се показва, а и поради историческото си минало през 20-ти век, още от 70-те години Берлин се стреми да подържа информационните канали към Москва отворени. Но от Вашингтон, а и от Париж все по-често се чуват апели към сгъстяване на тона и занемаряване на формулата: „ Сближаване посредством съдействие “.

" Сама по себе си, тази формула не е неприятна, само че в последно време Русия се отдръпна и вледени тона. Дори повече - Русия подхвана разговора с опрян на челото револвер. Този жанр разрушава построеното доверие ", сподели за " Събота 150 " политологът от университета Хале-Витенберг проф. Йоханес Фарвик. И добавя:

" В същото време си мисля, че Западът би трябвало не да извърши, само че най-малко да се опита да вникне в логиката на съветските претенции. В този смисъл съм уверен, че има основа за водене на договаряния. Със сигурност може да се обмисли замразяването на диалога за участието на Украйна в НАТО. Предполагам, че и за България е значимо да се организира диалогът за разполагането или не на натовски войски и техника в Източна Европа. Както виждате, има защо да си приказваме с Русия. "

Далеч освен Съединените щати и Франция приканват Германия да изостави мекия звук - над 70 политически анализатори и съветници, интелектуалци и правозащитници разгласиха тази седмица отворено писмо, с което желаеха, Германия да промени политиката си по отношение на Русия, която до в този момент е била по-скоро алегорична реакция на искрено агресивното държание на Москва. Ще смени ли новото държавно управление курса на Германия?

" Предишното държавно управление също не беше меко в връзките си с Русия. Берлин по-скоро постоянно се е опитвал да бъде по едно и също време корав, само че без да затръшва вратата. Смятам, че новото държавно управление ще продължи тази политика. Промени се обаче обстановката в Европа и държанието на Русия не е изключително благожелателно. Въпреки всичко считам, че би трябвало да останем в разговор с Русия и Западът би трябвало да намерения, по какъв начин може да усъвършенства връзките си с Москва. В този смисъл Германия е доста значим сътрудник, тъй като от една страна е основен сътрудник в НАТО, а от друга - с курса си не нагнетява в допълнение напрежението. Според мен, това е рационалното държание, само че за жалост надалеч не всички партии в Германия са на това мнение. В същото време обаче мисля, че съдружното държавно управление ще продължи политиката на някогашния канцлер Меркел. "

Тази политика изключваше доставката на оръжия за конфликтни зони. Но либералите - от декември съдружен сътрудник на социалдемократите и Зелените в държавното управление - към този момент дават сигнали, че са склонни това табу да отпадне.

" Въпросът в действителност е противоречив и по тази причина провокира яростни полемики. Аргументацията на външния министър Аналена Бербок в Киев не съумя да ме убеди - тя изясни отхвърли от оръжейни доставки с немската история. 70 години след края на Втората международна война това не може повече да бъде мотив. Друг е въпросът, какво ще реализиран оръжейните доставки в тази обстановка. Според мен няма да трансформират държанието на Русия, а в противен случай - ще нагнетят още повече напрежението.

По-скоро би трябвало да се опитаме да реализираме съгласие с Русия, като зачетем нашите, само че и нейните ползи. Доставките на оръжия за Украйна ще дадат неправилен сигнал, че търсим военно решение на спора.

Ако Русия реши да нахлуе в Украйна, няма да има никакво значение, дали Германия е доставяла оръжия или не. Затова считам, че е доста по-важно да се опитаме да намерим политическо решение на спора ", споделя политологът.

Споменахте визитата на външния министър Аналена Бербок в Киев и по-късно в Москва. Тя е представител на ново потомство политици в Германия, което не е родено през войната, даже не е живяло съзнателния си живот в годините на Студената война. Ще наклони ли промяната на поколенията везните към воденето на друга от досегашната външна политика, проф. Фарвик?

" Да, мисля, че да. При Бербок казусът е по-скоро партийната ѝ принадлежност. Зелените водиха предизборната акция с доста безапелационната поръчка, че ще втвърдят тона към властническите режими, тъй като спазването на човешките права е в основата на тяхната партийна философия. В същото време обаче Зелените не са склонни на вложения в боеспособността на Бундесвера, който да може да пази тези полезности. Така стигаме до разминаването сред реториката и действителните политически благоприятни условия ".

Всъщност, Германия води не просто външна политика, а външна икономическа политика. Това се отнася както до Русия, по този начин и до Китай, на което западните сътрудници не гледат с положително око. В съдружния кабинет се обрисуват два полюса - на умерения и говорещ с мил глас канцлер Олаф Шолц, и на ангажираната правозащитничка Аналена Бербок. По кой път ще върви Берлин - този на Шолц, или този на Бербок?

" Външната политика на Германия се дефинира от канцлера. Шолц и Бербок май към момента не са си разделили вярно дилемите. Очакваше се, че Бербок ще дава отговор за климатичния аспект във външната политика, а Шолц - за главните, сложните въпроси, като връзките с Русия и Китай. Актуалните събития обаче вкараха Аналена Бербок непосредствено в тежката дипломация. Въпреки това мисля, че рано или късно нещата ще се подредят и канцлерът ще поеме отговорностите си. И тогава ще си проличат разликите сред двамата. "

И когато приказваме за разлики, незабавно в съзнанието ни изплува газопроводът „ Северен поток 2 “. Не е ли надценено смисъла на тръбата или въпреки всичко този план закупи друго значение като лост за оказване на напън върху Москва?

" Тепърва ще се водят тежки договаряния в обединението. Наскоро чухме леко променената поръчка на канцлера Олаф Шолц - в случай че Русия фактически навлезе на украинска територия, това ще е краят на Северен поток 2. На това мнение са всички партии в Германия.

Каква роля може да играе газопроводът в разговора с Москва? Социалдемократите на канцлера Шолц считат, че Северен поток 2 е лост в ръцете на Запада. А Зелените през цялото време на плана обявиха, че той е стъпка в неверна посока - от една страна, тъй като посредством него забогатяват автократи, а от друга - тъй като газовите доставки не се вписват в климатичната политика на Зелените ".

Олаф Шолц би трябвало да се оправи с вътрешната битка в неговата социалдемократическа партия и по още един значим въпрос, когато става дума за националната сигурност: въпросът за разположените на територията на Германия американски нуклеарни оръжия.

" В съдружния контракт се приказва доста завоалирано за нуклеарните оръжия на наша територия. Зелените, и изключително редовите членове на партията, не престават да са твърдо против разполагането на нуклеарни оръжия в Германия. Не доста по-различно е държанието на лявото крило в социалдемократическата партия. Но и по този въпрос последната дума ще има канцлерът. Според мен е доста малко евентуално, да не кажа изцяло необикновено, Германия да се откаже от американските ракети.

Така че, обрисува се политическа загуба за Зелените и въпросът е, по какъв начин ще им се отрази. Вероятно ще намерят някаква добре звучаща дефиниция, само че в последна сметка канцлерът ще се наложи ", съобщи още проф. Фарвик за БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР