Севернокорейският премиер Ким критикува премиера за наводнения, възможен опит да се прехвърли вината за лошата икономика

...
СЕУЛ, Южна Корея (АП) — Севернокорейският лидер Ким Чен Ун
Коментари Харесай

СЕУЛ, Южна Корея (АП) — Севернокорейският лидер Ким Чен Ун остро смъмри своя премиер и други висши служители за тяхната „безотговорност ” в отговор на скорошните наводнения, които наводниха земеделски земи, съобщиха държавните медии във вторник.

Летните наводнения в Северна Корея често причиняват сериозни щети на селскостопанския й сектор поради лош дренаж и обезлесяване. Наблюдатели казват, че критиките на Ким към висши служители вероятно имат за цел да прехвърлят вината за влошените икономически затруднения в страната и продоволствената несигурност към тях, за да облекчат обществените оплаквания.

Ким в понеделник посети западно крайбрежно приливно поле, където морската вода наскоро унищожи насип, наводняващ повече от 270 хектара оризища. След като инспектира ситуацията, Ким обвини служители в „много безотговорно пренебрегване на задълженията“, според официалната корейска централна новинарска агенция.

Ким разкритикува премиера Ким Ток Хун, че показва „държание на наблюдател“, KCNA Той упрекна вицепремиера, че не е изпълнявал вярно задълженията си и е играл „само ролята на доставчик на гориво“ и каза, че директорът на бюрото за рекултивация на Tideland не е направил нищо и е скрил голямо количество мазут, предоставен за строителни работи.

„През последните години административната и икономическа дисциплина на кабинета на Ким Ток Хун излезе от ред още по-сериозно и следователно безделниците развалят цялата държавна икономическа работа с безотговорния начин на работа“, Ким Чен Ун каза, според KCNA.

Ким нарече скорошното наводнение бедствие, причинено от човека. Той каза, че кабинетът не е бил запознат с факта, че местна корпорация през юни е стартирала неразрешен строителен проект за изграждане на дренаж система там и не предприе никакви мерки, въпреки че изтичането на вода беше открито на брега на шлюза. Ким нареди строги дисциплинарни мерки за отговорните за щетите от наводненията.

Наблюдателите от Северна Корея казват, че действията на Ким Чен Ун са необичайно силни, като се има предвид, че няма съобщения за човешки жертви. Те казват, че Ким може да използва наводненията като шанс за преместване на висши длъжностни лица в опит да засили общественото доверие в правителството си, докато се бори да съживи икономика, разтърсена от COVID-19.

„Ким Чен Ун изглежда да търси (за) екстремни стъпки, за да отклони обществените оплаквания, които са се засилили поради влошения обществен поминък и икономическа ситуация“, каза Тае Йонхо, южнокорейски депутат, който е служил като министър в посолството на Северна Корея в Лондон преди своето дезертиране през 2016 г.

Външни експерти смятат, че настоящият недостиг на храна и икономическите проблеми на Северна Корея са се задълбочили поради драконовските ограничения на пандемията, санкциите на ООН и лошото управление на самата Северна Корея. Но няма признаци за предстоящ глад или големи обществени вълнения, които биха могли да застрашат хватката на Ким върху неговите 26 милиона души.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР