Сециалният прокурор на Северна Македония Катица Янева остава в ареста

...
Сециалният прокурор на Северна Македония Катица Янева остава в ареста
Коментари Харесай

30 дни арест за шефа на Спецпрокуратурата в Северна Македония

Сециалният прокурор на Северна Македония Катица Янева остава в ареста за 30 дни, откакто съдът одобри настояването на прокуратурата. Веднага след съвещанието Янева е била трансферирана в ареста на пандиза в " Шутка ". Днес тя ще може да участва на погребението на майка си, която умря през вчерашния ден.
В същия ден Янева беше арестувана, а офисите и дома й претърсени при спецакция на полицията по отношение на аферата " Рекет ". Главният прокурор на Републиката Любомир Йовевски заяви съобщи, че има задоволително данни, че " Катица Янева е направила корист с власт " при абсурда за облагодетелстване.
Тя е обвинена, че е злоупотребила със служебно състояние и е повлияла за освобождение от ареста на предприемача с македонски и български паспорт Йордан (Орце) Камчев, обвинен по гледано от нейната институция дело " Империя " - за пране на пари.
Другото съмнение е за нелегално облагодетелстване в сериозен размер (в случая 1.5 млн. евро) - рушвет, получен от двама предприемачи посредством които обвиненият Йордан Камчев е стигнал до Янева.  Ако бъде упрекната и наказана, тя може да получи минимум 3 години затвор.
Всичко за аферата " Рекет ", която раздруса Северна Македония и даже провокира съществени диспути за рухване на държавното управление на Зоран Заев, както и скандални записи от диалозите сред обвинените, можете да намерите тук.
Има и българска връзка в тази ситуация - Йордан (Орце) Камчев беше препоръчан за почетен консул на страната ни предходната година, само че управляващите в Скопие не поддържаха това предложение. От оповестените документи на проверяващите стана ясно, че Камчев има и български паспорт.
Кой е Йордан Камчев?
Той беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е прочут Камчев, контролираше медии, провеждащи дейна антибългарска акция в сгода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и сега се укрива в Унгария.
Камчев дружно с някогашния министър председател Груевски и някогашния шеф на службата за сигурност Миялков с изключение на за пране на пари, са разследвани още за корист с власт и проведена незаконна група. Олигархът също по този начин е разследван за нелегално финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и някогашният началник на службите бяха задържани от македонските управляващи през ноември 2018 година и пуснати под домакински арест малко преди нова година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР