Сетивният театър е задвижван артистичен процес, койтоангажира всички чувства на

...
Сетивният театър е задвижван артистичен процес, койтоангажира всички чувства на
Коментари Харесай

Какво е сетивният театър: Нов спектакъл провокира сетивата ни през декември

Сетивният спектакъл е задвижван артистичен развой, койтоангажира всички усеща на фена, предизвиквайки го да изживее представлението по метод, по-интензивен и обогатен спрямо обичайните форми на театрално изкуство.

Pexels

Зрес - в този интерактивен и cite-specific перформънсзрителите имат привилегиятаосвен да се потопят в нов личен свят,да станат част от целияартистичен развой. Творческата апаратура извънредно предизвика всеки да се отдаде на сетивните си чувства; слухови, осезателни, обонятелни, образни, вкусови, и посредством тях изцяло да се отдадат на поглъщащото театрално прекарване. Когато феновете усещат, усещат и вкусват детайли от представлениетов артистичниялабиринт, те се впускат в по-интензивен и прочувствен контакт с изпълнителите и сюжета.

Този сценичен род съчетава изкуство и просвета, предизвиквайки феновете да премислят своето усещане за театралното изкуство и да открият нови способи за взаимоотношение с изкуството. Сетивният спектакъл не е просто зрелище, а странствуване през разнообразни сетивни тласъци, което оставя незабравими следи в съзнанието на своите зрителидори и след краяси.

Благодарение на Енрике Варгас, прочут колумбийски антрополог, режисьор и драматург, сетивният спектакъл доближава до Европа. Едва през 2006 година, под управлението на уелският режисьор Iwan Brioc и съдружие “БИВЕДА ”, в България се стартира образование на експерти от разнообразни сфери на изкуствата, с цел да създадат път за сетивният спектакъл и в страната. Оттам се ражда и “Театър на сетивата София ”, който към този момент има няколко представления зад тила си и продължава да радва публиката с нови планове всяка година. “Неотопия ” е последният план на театъра и може да бъде посетен до края на декември месец.

Снимка: Facebook
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР