Сервитьорите в кафене в столицата на Косово Прищина вече се

...
Сервитьорите в кафене в столицата на Косово Прищина вече се
Коментари Харесай

Втора валута: Косово е залято с фалшиви евромонети

Сервитьорите в кафене в столицата на Косово Прищина към този момент се умориха да ревизират дали монетите от 2 евро, с които хората заплащат, са същински - толкоз доста от тях са подправени. И освен това високото качество на някои имитации прави съвсем невероятно да се разпознаят.

" В началото всички се притесняваха и ревизираха дали монетите от 2 евро са подправени ", споделя Ендрит.

Той и сътрудниците му вдигали монетите против светлината, с цел да ги прегледат, или ги хвърляли на масата, с цел да видят по какъв начин звучат.

" Сега към този момент не ревизираме... Може да взимаме подправени пари или да даваме подправени пари - все се едно е ", споделя сервитьорът.

Броят на подправените монети от 2 евро в обращение се е нараснал доста тази година съгласно правоприлагащите органи.

Косово и прилежаща Черна гора не са част от еврозоната, само че все пак употребяват еврото като своя валута.

В дребен магазин покрай кафенето в Прищина от 11 монети от по 2 евро в касата продавачката преценя като подправени шест, само че те са толкоз чести, че тя няма различен избор, с изключение на да ги одобри.

В лаборатория на полицията в Прищина чиновниците са изследвали повече от 30 хиляди подправени монети от 2 евро през първата половина на тази година спрямо 4451 през същия интервал на предходната година.

" Качеството варира от доста неприятно до доста положително ", споделя Вьолица Маврики, специалист по подправените пари.

" Преди подправените монети не бяха магнитни, а в този момент са, преди имаха проблеми с тежестта, само че в този момент съответстват с същинските ", прибавя той.

Полицията заяви, че предходната година е изпратила 804 случая, свързани с подправяне на пари на прокуратурата, и 486 до момента тази година. През април те арестуваха мъж и жена, опитващи се да внесат 10 600 подправени монети от 2 евро в Косово от Северна Македония.

Много видеоклипове на албански език в обществените медии оферират покупко-продажби за подправени монети или други евробанкноти, които се продават за 10 - 20 % от номиналната им стойност.

Управителят на държавна компания за паркиране в Прищина Сокол Хаволи сподели, че е спрял да приема двуеврови монети, откакто е откривал на ден, че до до 150 евро от тях са подправени. Сега локални банки са му дарили машини, които разпознават подправени монети.

Централната банка на Косово отговори по имейл на " Ройтерс ", че банките и другите финансови институции би трябвало да рапортуват всички подправени пари, получени от клиенти.

Но за шеф на супермаркет в Прищина, който отхвърли да назове името си и който би трябвало да подава дневните си облаги в банката, е по-лесно просто да върне монетите от 2 евро на други клиенти, вместо да рискува правосъдно гонене, като ги занесе в банка.

" Не подавам тези монети в банката, тъй като знам, че ще извикат полиция и в последна сметка може да бъда задържан... Връщам ги на клиентите на идната заран като ресто и по-късно вземам още денем ", сподели той.

" Винаги сме се оплаквали в Косово, че нямаме лична валута, а в този момент, наподобява, имаме - подправени монети от 2 евро ", майтапи се шефът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР